Nyheter

Ny rapport: Solparker kan försörja alla Sveriges bostäder med hushållsel

Länsstyrelserna har till och med den sista juni 2024 godkänt 597 markbaserade solparker, som tillsammans kan ge en elproduktion motsvarande hushållsel till 1 miljon villor. Samtidigt väntar solparker med en årlig elproduktion på 17,1 TWh, motsvarande årsproduktionen i två kärnkraftsreaktorer, på besked från länsstyrelserna.

Detta visar en ny rapport från Nätverket för solparker.

– Solkraften kan inte längre anses vara en liten spelare i energidebatten. Investeringar i mångmiljardklassen väntar på möjligheten att realiseras och kan snabbt ge ett stort tillskott av ny el till Sverige, helt utan statliga subventioner. Men det behövs en ökad tydlighet kring hur solparker ska prövas och snabbare processer för anslutning till elnätet, säger Madeleine van der Veer, verksamhetsledare Nätverket för solparker.

Under första halvan av 2024 godkände länsstyrelserna 95 solparker med en total årlig elproduktion på 1,4 terawattimmar (TWh). Det är nästan lika mycket som godkändes under hela 2023. Sedan 2019 har solparker med en total möjlig elproduktion på 4,8 TWh godkänts, motsvarande användningen av hushållsel i 1 miljon villor.

– Tidigare har utbyggnaden av solparker i Sverige framför allt hindrats av en otydlig och oförutsägbar miljöprövning, men för många aktörer är det nu de långa anslutningstiderna hos elnätsbolagen som är den största bromsklossen, säger Madeleine van der Veer.

Den sista juni 2024 väntade totalt 463 ärenden på beslut från länsstyrelserna. Dessa parker skulle kunna producera 17,1 TWh el per år, vilket motsvarar den årliga elproduktionen i två kärnkraftsreaktorer. Tillsammans med redan godkända solparker skulle de kunna försörja samtliga Sveriges bostäder med hushållsel. Volymen vid halvårsskiftet kan jämföras med att det vid utgången av 2023 fanns ansökningar med en sammanlagd elproduktion på 11,8 TWh som väntade på besked.

– Många har förstått solparkernas potential vilket gör att länsstyrelserna hanterar ett stort antal solparksärenden. En nationell vägledning för miljöprövning av solparker skulle underlätta mycket för länsstyrelserna och bidra till bättre och snabbare beslut om nya solparker, säger Madeleine van der Veer.

Ta del av hela rapporten på Nätverket för solparkers hemsida.

Fem fakta från rapporten om solparker

1. Rapportens kartläggning omfattar drygt 1 300 ärenden som privatpersoner eller företag står bakom.
2. Under första halvåret 2024 avgjordes 140 ärenden med en möjlig elproduktion på 2,8 TWh, varav 95 ärenden med en möjlig elproduktion på 1,4 TWh godkändes.
3. Totalt har 74 procent av avgjorda ärenden sedan den 1 januari 2019 godkänts av länsstyrelserna. Räknat i effekt är andelen 56 procent.
4. Flest solparker har godkänts i Västra Götaland – 100 stycken med en total elproduktion på 0,8 TWh.
5. Kön är längst i Skåne, där väntar 86 solparker med en total elproduktion på 2,5 TWh på besked.

Fem fakta om solparker

1. Solkraften pressar elpriset
Enligt en rapport från Sweco skulle en utbyggnad av 12 TWh solkraft innebära att elpriset minskar med 27-31 öre/kWh i södra Sverige, vilket är på samma nivå som vid motsvarande utbyggnad av kärnkraft eller havsbaserad vindkraft.

2. Goda solförhållanden i Sverige
Elutbytet från solceller är lika stort i södra Sverige och längs kusterna i norra Sverige som i Danmark Nederländerna och norra Tyskland. Svalare temperaturer ökar solcellernas verkningsgrad.

3. Solparker kan kombineras med jordbruk och djurhållning
Solparker kan kombineras med både odling och djurhållning. Det kan exempelvis vara vallodling med regelbunden skörd, långliggande vall med ängsliknande slåtter, grönsaksodling eller bete.

4. En tillfällig installation
Solparker är tillfälliga installationer som inte kräver permanenta ingrepp på marken. När solpanelerna är färdiganvända och plockas ner kan marken åter användas för fullskalig jordbruksproduktion.

5. Solparker ger stor klimatnytta
För solceller som installeras i norra Europa tar det bara drygt ett år att producera lika mycket energi som förbrukats i tillverkningsfasen, enligt en studie från Fraunhoferinstitutet. En TWh solel räcker till 480 000 elbilar och kan minska utsläppen från trafiken med 700 000 ton.

Jämförelsen med hushållsel baseras på att användningen av hushållsel i villor uppgår till cirka 5 000 kWh och i lägenheter till cirka 2000 kWh, enligt Konsumenternas Energimarknadsbyrå. I Sverige finns 2,1 miljoner småhus och 2,7 miljoner lägenheter enlig SCB.

Jämförelsen med elbilar bygger på att en elbil drar 1,9 kWh/mil och kör 1 100 mil per år. En genomsnittlig bil släpper ut 135 gram CO2e/km enligt Trafikverket.

Om rapporten
Rapporten redogör för en kartläggning av anmälningar om samråd eller tillståndsansökningar för solparker som inkommit till länsstyrelserna under perioden 1 januari 2019–30 juni 2024. Samtliga relevanta handlingar har begärts ut från landets 21 länsstyrelser och rapporten baseras på det underlag som lämnats av länsstyrelserna.

Foto: atimedia