När Tage Norén skulle montera taklister i hemmet, tyckte han som så många andra, att det var krångligt att mäta och gera så det blev rätt. Han bestämde sig därför för att utveckla ett verktyg som underlättar vid uppsättning av taklister.
Sagt och gjort – med listverktyget Listjiggen har han gjort det enklare för hemmafixarna att såga taklister.
Listverktyget Listjiggen är framtagen av Tage Norén från Mullsjö i Västerbotten, som i många år har jobbat för RISE SMP Svensk Maskinprovning AB. Förutom att Tage har varit med och utvärderat produkter, har han även tillverkat provningsutrustning för att det ska gå att utvärdera produkterna ordentligt.
Tages kreativitet tillsammans med den kunskap han tagit till sig under åren genom att rita på datorn, gjorde det möjligt att snabbt få fram en 3D prototyp av listjiggen. Och med hjälp av Vännäs verkstad kunde han skriva ut prototypen. Efter några finjusteringar senare var listjiggen färdigställd och formverktyget tillverkades av Ågrens mekaniska i Strömsund år 2020.
Vad gör din innovation unik?
– Listjiggen är lösningen för att på ett enkelt sätt gera sina taklister. Du slipper allt vridande och vändande med listen, och kapar enkelt listen i samma position som den ska sitta i taket.
Vilka är det som har hjälp av din smarta listjigg?
– Det är både amatörer som köper den och även snickare som inte kapar lister så ofta. Jag är såklart jätteglad att kunna hjälpa dem med detta moment!
Hur har responsen från omgivningen varit?
– Det har varit jättekul att komma ut på marknaden och visa upp produkten! Både genom återförsäljare som er på SmartaSaker, men också för att få se glada tillrop i sociala medier. Hos en e-handlare ligger jag nu på plats ett av de 100 mest populära produkterna – vilket känns jättekul!
– Totalt har jag sålt cirka 4-5000 listjiggar och inte en enda kund har kommit tillbaka och sagt att det här inte var vad de önskade, det lever jag gott på.
Vilka utmaningar har du stött på under processen?
– Jag har sedan tidigare en viss vana och har tagit fram flera andra produkter så det har gått smidigt under själva processen. Men man får räkna med att det tar en hel del tid från idé, till prototyp och färdigt verktyg. En viktig del under processen har varit att ha någon att bolla idén med. En person som man har förtroende för. Det är aldrig fel att ta intryck från andra! Själv kan man känna att det här är ”hallelujah!” men så är det inte alla gånger, skrattar Tage.
Vad har varit enklare under arbetets gång?
– Tack vare dagens teknik går det väldigt smidigt. Jag skickar en 3D ritning till ett företag som har utrustning för att ta fram en prototyp genom en ”3D printer”. Det är en fantastisk teknik! Kostnaden per prototyp är cirka 6-700 kronor och det tog tre försök innan jag var helt klar med listjiggen. Hade man tagit fram verktyget direkt hade det däremot kostat runt hundra tusen kronor, grovt räknat, vilket blir kostsamt om man behöver ändra något.
Och vilken del är det du brinner mest för under innovationsresan?
– Det är arbetet med att ta fram själva lösningen. Det har varit det jag har jobbat med i alla år och det har alltid varit roligt. Även under arbetet med listjiggen! Jag har alltid haft bra och givande arbeten, men jag stannar inte upp bara för att jag är pensionär…
Tre tips till andra innovatörer:
Bolla gärna din idé med en person du har förtroende för.
Var tålmodig och ha inte för bråttom – låt processen ta tid.
Var ute och visa upp din idé på olika marknader. Starta ett Facebook-konto för att visa upp och marknadsföra dina produkter!