”Annual Water Report”, som baseras på global vattendata i kombination med Smartvattens databas med 20.000 fastigheter och 200.000 lägenheter i 36 länder, visar på genomgående vattenläckage i både flerbostadshus och kommersiella fastigheter. Detta kan potentiellt orsaka extra kostnader för miljoner för fastighetsägare varje år. De stigande vattenpriserna, extrema väderförhållanden och nya EU-regler har gjort att det aldrig varit viktigare att ha koll på vattenförbrukning än 2024.
Smartvatten, den ledande leverantören av vattendata, har publicerat sin tredje årliga vattenrapport, som analyserar vattenanvändning och vattenförhållanden i bostäder och kommersiella fastigheter. Uppgifterna härrör från Smartvattens egen databas, som omfattar 20.000 fastigheter och 200.000 lägenheter i 36 länder. Dessutom använder rapporten globala vattenpris- och resursdata.
Uppgifterna visar att nästan 52 procent av Smartvattens kunder med flerbostadshus upplevde ett läckage per månad 2023. För kommersiella fastigheter hade en tredjedel ett läckage varje månad, men läckagestorleken i kommersiella fastigheter var 3,4 gånger större än i flerbostadshus.
Rapporten visar också hur vattenpriserna har stigit med mellan tre och åtta procent, och i vissa områden i Europa med över 20 procent. Den uppåtgående prisutvecklingen kan direkt hänföras till faktorer som vattenbrist och åldrande infrastruktur, vilket innebär betydande utmaningar för både hushåll och allmännyttiga företag. Även om de flesta europeiska länder har gott om vatten, visar uppskattningar att försämringen av vattenresurser sker även i Europa.
– Grunden för en effektiv vattenhantering är en konsekvent och tillförlitlig databas. Tyvärr kämpar många fastighetsägare med låg datakvalitet och olika mätsystem, vilket begränsar insikterna om vattenförbrukningen. De flesta vattenmätare avläses manuellt eller halvautomatiskt, ofta månadsvis, kvartalsvis eller årsvis, vilket leder till låg datavaliditet. Därför är intelligent, fjärravläsningsbar och vattenmätaroberoende förbrukningsövervakning avgörande, säger Karl Jepsson, Chief Product & Development Officer på Smartvatten.
Enligt Europeiska kommissionen står byggnader för cirka 40 procent av energiförbrukningen i EU. Att tillhandahålla vatten för daglig användning – från rengöring till uppvärmning och avfallshantering – är energiintensivt och förbrukar tolv procent av den totala elproduktionen.
Att ta itu med vattenanvändningen inom fastighetssektorn är också avgörande för att bekämpa vattenbrist, eftersom vatten spelar en viktig roll vid byggnation, renovering och fastighetsförvaltning – för att inte tala om den mängd vatten som dagligen förbrukas i hushållen. Enligt Smartvattens analys skulle vattenanvändningen i hushållen kunna minska med upp till 30 procent om vattenförbrukningen övervakades.
Redan idag kämpar konsumenter med stigande levnadskostnader och inflation. Att upptäcka och förebygga läckage skulle vara ett enkelt sätt att sänka sina kostnader. Läckage i bostäder leder till att upp till 1,7 liter vatten går till spillo per minut. Till exempel kan en liten läcka i en bostadslägenhet som varar i tolv dagar leda till en ökning av månadskostnaderna med mer än 15 procent.
Även om läckage inträffar mer sällan i kommersiella fastigheter än i flerbostadshus, hade kommersiella fastigheter en betydligt högre förlust, i genomsnitt 48 procent högre vattenförlust per läckage jämfört med det totala genomsnittet för alla olika fastigheters vattenförlust.
Fastighetsägare och investerare bör vara medvetna om att tidig upptäckt av läckage kan förhindra skador på redan åldrad infrastruktur och egendom, vilket potentiellt kan spara dem miljontals kronor i återställningskostnader.
Det finns flera faktorer som bidrar till att läckage uppstår. Åldrande infrastruktur, korrosion, felaktig installation och miljöfaktorer som temperaturväxlingar och markrörelser kan försvaga rör och rördelar med tiden, vilket leder till läckage. Dessutom kan högt vattentryck utsätta rören för påfrestningar, vilket ökar sannolikheten för läckage. Med extrema väderförhållanden som ibland orsakar torka och ibland översvämningar utsätts gammal infrastruktur för belastningar som den sannolikt inte kommer att klara av.
Nya EU-regler tvingar fastighetsägare att tänka på vattenhanteringen
En annan faktor som ökar betydelsen av att förstå vatten är ny lagstiftning. Under 2024 kommer två nya regelverk att träda i kraft på den europeiska fastighetsmarknaden: EU-taxonomin och CSRD. På grund av dem tvingas nu fastighets- och vattenförsörjningssektorerna att agera på sin vattenförbrukning.
EU:s taxonomiförordning skapades för att främja hållbara ekonomiska aktiviteter genom att tillhandahålla ett standardiserat ramverk för att klassificera hållbarhet på fastighetsmarknaden. Fastighetsägare, särskilt de med större portföljer, kommer att ha stor nytta av EU:s taxonomi eftersom de kan fatta klokare beslut baserat på korrekt information om bland annat vattenanvändning.
Direktivet om hållbarhetsrapportering för företag (CSRD) tvingar små och medelstora företag samt större företag att rapportera om sin hållbarhet. Bland de olika aspekterna av hållbarhet är vattenhantering ett av de viktigaste områdena för att undvika onödiga CO2-utsläpp. Båda dessa regelverk har ett brett spektrum av mätvärden för hela byggnader, varav flera rör vatten.