Nyheter

Så hyr du ut tomma lokaler: Expertens tips för en lönsam och långsiktig relation med hyresgästen

Finns det en tom, outnyttjad lokal i er fastighet? Då bör den hyras ut för att ni inte ska gå miste om intäkter. Men hur går man till väga och hur vet man om man hittat rätt hyresgäst? 

Amanda Braun är lokaluthyrare på Fastighetsägarna Service, här delar hon med sig av sina bästa tips kring lokaluthyrning:

Gör en analys över lokalens historik

En tom lokal eller outnyttjade utrymmen i fastigheten bör användas eller hyras ut för att skapa fler intäkter. Däremot finns det en hel del att tänka på och förbereda för att hitta rätt hyresgäst, som ger en långsiktig hyresgästrelation som fungerar bra för alla inblandade parter.

– Till att börja med rekommenderar jag att göra en kort analys över vad lokalen har använts till tidigare och hur det har fungerat med dessa hyresgäster. Har det fungerat bra finns det ingen anledning att inte köra på samma spår, säger lokaluthyraren Amanda Braun.

Renoveringsbehovet bör ses över när det finns en skarp intressent

Lokalen eller utrymmets skick kan vara avgörande för vissa spekulanter. Det gäller att hålla efter ytskikten och inte låta dem eller våtutrymmena bli utdaterade eller alltför nedgångna. En renovering av toaletter och/eller kök kan gynna lokalen under lång tid framöver. Normalt slitage av lokalen är dock accepterat och kräver inte någon justering direkt.

– Gällande renovering av lokalen vill hyresgästen ofta sätta en egen prägel på den. Därför rekommenderar jag att avvakta med all sorts renovering, om det inte är extremt slitet, till dess att det finns en skarp intressent. Tillsammans kan ni då planera vad som ska göras och inte, säger Amanda.

Se till att hyresgästen passar in i området

Den nya hyresgästen behöver passa in i området. Det gör att det är bra att se över vilka verksamheter som finns omkring sedan tidigare och vilka som har behövt stänga och därmed inte alls passar in. Alla verksamheter fungerar inte heller i alla sorters miljöer. För styrelsen i en bostadsrättsförening finns det därmed en del jobb att göra.

– Det finns riktvärden för vilka ljudnivåer som är godkända i en boendemiljö. Som styrelse är det därför bra att fundera en extra gång på vilka verksamheter som passar i en bostadsfastighet samt vilka öppettider som funkar, så att de boende inte blir störda, säger Amanda Braun.