Nyheter

Yrkesförberedande utbildning på Refis ger unga en karriär inom el och VVS

Redan när Refis, Rör-och Elentreprenörernas Friskola i Stockholm började utbilda installatörer inom VVS och fastigheter år 2003 hade byggbranschen ett skriande behov av yrkeskunnig personal. 2021 startade man även el- och energiprogrammet för att möta branschens behov. Idag 20 år senare har skolan 238 elever varav åtta tjejer som, när de tagit examen i någon av de yrkesförberedande utbildningarna, har goda möjligheter till anställning direkt efter examen. 

Refis, som ägs av Installatörsföretagen och är Sveriges enda branschägda skola, har vuxit som yrkesförberedande gymnasieutbildning. Eleverna ges de förutsättningar och kunskaper som företagen förväntar sig att de ska ha när de slutar skolan. Under sina APL-perioder praktiserar de det de har lärt sig och får dessutom ytterligare erfarenhet från yrkeslivet. Flertalet av eleverna läser dessutom högskoleförberedande program för vidareutbildning.

– Fler ungdomar, framför allt tjejer, borde söka sig till Refis. Här varvas teoretiska ämnen med praktik på ett bra sätt och lärarna är noga med att eleverna känner sig bekväma i sin utbildning. Det känns roligt att gå till skolan, säger eleverna Cassandra Adam Caglayan, 18 år, och Alba Hagstedt, 17 år.

När Cassandra gick i nian ville hon absolut inte sitta och knattra på en dator hela dagarna. När pojkvännen tipsade henne om VVS- och fastighetsprogrammet på Refis och Cassandra sedan besökte skolan, blev hon helt förälskad i miljön. 

– När jag kunde se hur högt jag kunde klättra på karriärstegen och hur mycket jag kunde få med mig i ryggsäcken så bestämde jag mig för att utbilda mig här, säger Cassandra som nu går tredje året på VVS-och fastighetsprogrammet i klass 21 T.

För Alba var inte elektriker det första hon ville utbilda sig till, trots att hon är fjärde generationen elektriker i familjen. Men när hon såg hur många valmöjligheter det fanns och att hon kunde göra karriär blev valet enkelt.

– Många som vill bli egenföretagare väljer ekonomiprogrammet. Men har du en yrkesförberedande utbildning som leder in direkt till ett jobb är det lättare att sedan bli egenföretagare eftersom det ingår entreprenörskap i utbildningen, säger Alba som går andra året på El-och energiprogrammet i klass 22E.

Ut på arbetsmarknaden

– Vi vill att våra elever ska ut och jobba som VVS-montörer och elektriker så fort de avslutat sin utbildning hos oss. Det är ett skriande behov av personal som kan VVS och el. Samtidigt är det en stor andel inom byggbranschen som går i pension de närmaste åren. Ungdomarna behövs, säger Claudia Marcks, rektor på Refis.

Det finns fler skolor som erbjuder el- och energiprogrammet, men det är inte så många som har VVS- och fastighetsprogrammet. Refis har dessutom flest platser inom VVS och energiprogrammet i Stockholmsområdet.

– Vi har programråd inom både VVS och el där engagerade representanter från företagen deltar i skolans utbildning och skolans styrelse består av ägarna. Det finns ett nära samarbete med företag och branschen, vilket är mycket positivt. Intresset från både företag och utomstående aktörer är stort. Det händer mycket hos oss. Varje år vecka 43 har vi mässa med leverantörer och inbjudna föreläsare och det är mycket uppskattat av alla, säger Pernilla Bäckius, biträdande rektor och programansvarig för el- och energiprogrammet.

Skolan är branschcertifierad VVS- och ETG-College. Yrkesnämnden har utsett Refis till årets skola flera år i rad. Det innebär att skolan är kvalitetssäkrad, vilket också ökar efterfrågan på arbetsmarknaden. Det finns även ett stort engagemang hos personalen vilket stimulerar eleverna till studier och att de trivs på skolan.

– Vi vill att fler ska gå VVS- och elprogrammet och lägger därför mycket tid och kraft på att marknadsföra oss och göra oss synliga i media. De elever som kommer på Öppet hus har redan övervägt sitt val, men vi vill åt dom som inte tänkt på en yrkesförberedande utbildning. De flesta väljer högskoleprogrammen, säger Claudia Marcks.

Genom att delta på gymnasiemässa, Instagram, Tick Tok, Facebook med mera försöker skolan nå ut till de elever som står inför ett yrkesval. Eleverna måste tidigt få upp ögonen för programmen och vilka möjligheter som finns för en bra framtid och detta redan i grundskolan.

– Vi behöver inte plugga vidare för att få ett jobb. Du kommer in på arbetsmarknaden direkt. När jag gick ettan sa chefen där jag praktiserade att jag skulle höra av mig när jag hade tagit examen. De ville ha kvar mig. Man blir snabbt omtyckt så länge du sköter dig och visar intresse för yrket, avslutar Cassandra Adam Caglayan.

Behovet av kvalificerade yrkespersoner inom el- och VVS-branschen är stort. Refis ger eleverna både en kvalitativ utbildning och en väg mot en framgångsrik och givande karriär inom el- och VVS-branschen.

Hur står sig REFIS jämfört med andra VVS-skolor?

”REFIS är alltid på tårna och hänger med bra i utvecklingen om vad som händer i branschen och anpassar sina övningar efter det. VVSYN genomför varje år ett kunskapsprov och en elevenkät med årskurs tre och REFIS har år efter år visat goda resultat på båda.”

Vad betyder det att vara ett VVS-college?

”VVS-college betyder att en skola är branschcertifierad och kvalitetssäkrad av VVSYN. Vi kollar bland annat att skolan har bra lokaler, bra verktyg, kunniga lärare, ordning o reda och vad eleverna tycker om sin utbildning.
Du som har gått på en skola som är ett VVS-college blir mer eftertraktad bland företagen eftersom dom då vet att du som elev eller lärling får eller har fått en bra utbildning som är godkänd av branschen.”

Refis blev årets VVS-skola år 2022, hur blir man det?

”Genom att skolan har en jämn och hög kvalitet i utbildningen vilket visar sig på resultatet från kunskapsprovet. Att man visar starkt och varmt engagemang för varje elev vilket visar sig på resultatet på elevenkäten och att man har ett intresse för att hela tiden utveckla och förbättra sin utbildning som VVS-college.”

På bilden: Cassandra Adam Caglayan, 18 år, går tredje året på VVS-och fastighetsprogrammet i klass 21 T. När Cassandra upplevde skolmiljön och vilka branscher som Refis erbjöd visste hon att utbildningen var rätt för henne.

Foto: Pernilla Bäckius