Nyheter

Ny kartläggning inför terminsstarten visar: Studentstäderna där det är billigast att köpa bostad

I Sundsvall får studenterna mest bostadsyta för pengarna och i Växjö har priserna på ettor backat mest. Dyrast är enrummarna i Stockholm, Göteborg och Lund. Det visar en ny kartläggning av bostadsrättspriser i svenska studentstäder, som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling baserat på data från Svensk Mäklarstatistik. 

– Att priserna sjunkit på många platser det senaste året kan vara en fördel för den som ska köpa sin första bostad. Samtidigt slår de höga räntorna extra hårt mot de med minst marginaler i privatekonomin. Ökade boendekostnader och brist på billiga hyresrätter gör det svårt för unga att flytta hemifrån, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Sundsvall är den studentstad där köparna får störst bostadsyta för pengarna, en genomsnittlig enrummare kostar här 583 000 kronor eller 14 800 kronor per kvadratmeter. Kartläggningen visar att även Gävle, med ett kvadratmeterpris på 23 900 kronor, är ett prisvärt alternativ för den som letar bostad inför terminen.

– Intresset för mindre bostäder stiger alltid i samband med terminsstarten på universitet och högskolor. Att räntehöjningarna och inflationen nu mattats av gör det lättare för fler att planera sitt bostadsköp men vi förväntar oss en fortsatt låg takt i budgivningarna, fortsätter Marcus Svanberg.

För den som ska studera i Stockholm är bostadsaffären betydligt dyrare. Här har bostadsrätter med ett rum ett genomsnittspris på nära 3 miljoner kronor, eller 93 300 kronor per kvadratmeter. Även i Göteborg och Lund ligger priserna på höga nivåer jämfört med övriga studentstäder, med ett snittpris på 56 500 kronor, respektive 50 000 kronor per kvadratmeter.

– Förhoppningsvis hade bostadsminister Andreas Carlson (KD) som nyårslöfte att ta fram konkreta politiska reformer som kan underlätta för unga att ta steget in på bostadsmarknaden. Omformulerade krav för amortering och kontantinsats vid bostadsköp skulle göra stor skillnad för många, konstaterarMarcus Svanberg.

Bland landets största studentstäder har priserna på enrummare sjunkit i 10 av 20 kommuner under året. Allra mest har priserna sjunkit i Växjö med en nedgång på 20 procent det senaste året. I Karlstad har priserna under samma period ökat med 16 procent, vilket är mest i landet och i riket som helhet har priserna på ettor stigit med 2 procent det gångna året.

– Studenter riskerar att behöva tacka nej till utbildningsplatser för att de inte hittar någonstans att bo. I takt med att bostadsbristen kommer förvärras får de studieorter som erbjuder någon form av bostadsgaranti en fördel, avslutar Marcus Svanberg.

Ingen av de största studentstäderna hamnar i närheten av toppen i indexet Sveriges bästa kommun för unga att bo i. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har i indexet vägt samman ungdomsarbetslöshet, bostadspriser, trångboddhet och tillgång till bostäder för unga. Bästa studentstad på listan är Luleå, på plats 28. I botten finns Malmö, som kommer på plats 221 av 225 kommuner.