Betolar kommer att starta en sidoströmsstudie på uppdrag av Eesti Energia för att utforska användningen av aska från oljeskifferförbränning som bindemedel i betong. Detta skulle göra det möjligt att ersätta cement i betong antingen helt eller delvis.
Cement är globalt sett en av de viktigaste källorna till CO2-utsläpp.
– Oljeskifferaska används redan som ersättning för cement i markstabilisering. Vår forskning syftar till att hitta kommersiella tillämpningar med högre mervärde. Våra lösningar förbättrar hållbarheten och lönsamheten i värdekedjan för både gruvindustrin som genererar sidoströmmar och de byggindustrin som använder dem, säger Ville Voipio, Chief Commercial Officer på Betolar.
Eesti Energia är den ledande leverantören av energitjänster i Baltikum och regionens största vindenergiproducent. Företagets produktion av flytande bränslen från oljeskiffer kommer successivt att ersättas av produktion av kemikalier baserad på en cirkulär ekonomi. En av de aktuella utmaningarna är att hitta en lösning för den oljeskifferaska som produceras av olika produktionsprocesser. Varje år produceras en miljon ton aska som en sidoström av energiproduktionen, som har staplats upp i berg av aska i Narva i nordöstra Estland.
– Vår kemiska industri baserad på en cirkulär ekonomi kommer att vara nästan helt avfallsfri, eftersom biprodukten från varje etapp blir en råvara till nästa produkt. Vi ser ett stort värde för byggbranschen i vår aska. Målet med samarbetet mellan Eesti Energia och Betolar är att identifiera ytterligare tillämpningar för betongindustrin. De nya användningssätten stödjer målen för hållbar utveckling för vår verksamhet, säger Veljo Aleksandrov, projektdirektör på Eesti Energia.
Uppdraget stödjer Betolars strategi, uppdaterad i våras, som fokuserar på att identifiera och utveckla alternativa sidoströmmar för att möta behoven av att hitta nya lösningar inom bygg- och gruvindustrin. Tidigare i höstas meddelade Betolar att man fått i uppdrag att genomföra ett forskningsprojekt för att kommersialisera gruvsidoströmmar i Thailand. I samarbete med Metso kan Betolars sidoströmsexpertis erbjudas kunder som använder Metsos litiumprocesser.
– De nya uppdragen lyfter fram det akuta behovet av nya, cirkulära och koldioxidsnåla lösningar inom bygg- och gruvindustrin. Vi ser nu att trycket på en hållbar gruv- och byggindustri ökar efterfrågan på våra patenterade och kommersialiserade lösningar. Sidoströmmar som för närvarande upphör upp eftersom avfall kan omvandlas kommersiellt värdefulla råvaror och därmed minska gruvindustrins avfallsbelastning, avslutar Voipio.
Foto: Maija Savolainen