Nyheter

Fastighetsägarna MittNord: ”Bostad är nyckeln till utbildning”

Text: Jens Pihlblad, Näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna MittNord

Bristen på studentlägenheter är fortsatt hög i landet. I dagsläget finns det cirka 400 000 studenter men bara cirka 100 000 studentbostäder. Samtidigt visar preliminär statistik från SCB att 57 procent färre lägenheter började byggas under första halvan av 2023 jämfört med samma period förra året. Det är en oroväckande utveckling.

Först kommer känslan av lycka. En eufori som sprider sig genom kroppen när texten ”Antagen” visas på skärmen. Sen kommer ångesten. Att börja plugga på utbildningen du drömt om kräver flytt till en ny stad och därmed en tuff jakt på bostad. Problematiken finns över hela landet och i Skellefteå har man byggt tillfälliga baracker för att möta behovet av studentbostäder – men är det hållbart ur ett större perspektiv?

På grund av det ekonomiska världsläget är det svårt med nyproduktion, även om undantag finns. Utrymmena att bygga mindre lägenheter finns dock redan i dagens befintliga fastighetsbestånd. I många fastigheter finns vindar, gamla tvättstugor eller oanvända lokaler som skulle kunna byggas om till mindre lägenheter. Problemet är att dagens regelverk komplicerar saken. En försvårande regel är kraven på tillgänglighet vid ombyggnation. Till exempel; för att bygga till en vindslägenhet i ett äldre hus ställs krav på full tillgänglighetsanpassning. Regelverket menar att för att lägga till en lägenhet högst upp i huset behöver dörren breddas och hissen byggas om, något som på en äldre fastighet kan vara omöjligt på grund av dess konstruktion.

Fastighetsägarna som branschorganisation välkomnar att regeringen i våras gav Boverket i uppdrag att föreslå lättnader i byggkraven för studentbostäder. Men här kan kommunen hjälpa till redan idag genom att göra undantag från reglerna om tillgänglighet. Om jag är student och precis har kommit in på drömutbildningen i Skellefteå är det för de allra flesta inte en fråga om hur bred hissen är, det viktigaste är att det finns en lägenhet som kan bli ett hem de närmaste åren. Ett hem som får mig att trivas i Skellefteå och eventuellt blir kvar efter utbildningens gång, där stadens ekonomi, kulturell mångfald och inte minst där målen mot ökat invånarantal blir några bland flera fördelar för kommunen.

För att få loss ytterligare studentbostäder är det viktigt att de som studerat klart har någonstans att flytta vidare till. Att få i gång flyttkedjor för att inte någon ska känna sig tvingad att läsa en kurs till på sidan av sitt nya jobb bara för att behålla bostaden. Hem och Hyra lyfter i sin artikel Bostadsbrist ger fusk med studentlyor från november 2020 att det är svårt för studenter att få tag i en bostad på studieorten efter examen.

Men högre krav på eget insatskapital, amorteringskrav och andra kreditrestriktioner som skärpts under året gör tröskeln hög för många som vill lämna hyresmarknaden och för första gången köpa en bostadsrätt, ett radhus eller villa. Fastighetsägarna förslår i sin rapport Grund att bygga på att förstagångsköpare ska få slippa all amortering de första fem åren och dessutom ges tillgång till ett startlån som i praktiken sänker bolånetaket. Det skulle ge fler möjlighet att ha ett ägt boende och därmed lösgöra hyreslägenheter avsedda för studenter.