Nyheter

Så bygger ni vidare på klassens drömmar om en klassresa

Bygg är så mycket mer än bara hus och vägar. Vi är alla med och bygger samhället. Vi bygger trygghet och jämställdhet, vi bygger ett grönt samhälle och inte minst bygger vi framtiden.

Det gör vi för barnen och för framtida generationer, och faktum är att dagens ungdomar är med och bygger sin egen framtid.

Tuffare ekonomi

Med lågkonjunktur, höga el- och drivmedelspriser är det många familjer som inte längre klarar att betala skolresor, cupresor, träningsläger och allt annat ungdomar vill göra. När medlemsavgifter, terminskostnader och startavgifter ökar är det tvärtom många som inte längre har råd att låta sina barn hålla på med de fritidsaktiviteter de vill. Det finns helt enkelt inte längre marginaler i vardagen. När det dyker upp en extrakostnad blir hushållen tvungna att göra drastiska nedskärningar.

Ungdomarna bygger framtiden

Vid nedskärningar gäller det att hitta nya lösningar och inkomstkällor. En sådan lösning har blivit att ungdomar själva samlar ihop pengar till klassresor och idrottsläger. Detta är bra på flera sätt. Genom att tjäna pengar som grupp riskerar inte unga från ekonomiskt svagare familjer att stängas ute. Det sägs kanske inte rent ut att det handlar om ekonomiska prioriteringar, men när någon av lagets spelare inte kan följa med på fotbollsresan till England eller en av eleverna inte följa med på skolresan anar man att det är av ekonomiska skäl i de fall barnens föräldrar ska skjuta till pengar. Genom att ungdomarna fyller på sin egen klasskassa eller lagkassa inkluderas alla.

Att tjäna egna pengar ger dessutom bra kunskaper för vuxenlivet. De unga ska ju inte bara bygga en framtid i samhället, de ska bygga upp en egen karriär och en kunskapsbank. Att tidigt få se ett samband mellan egna insatser och pengar är pedagogiskt viktigt. Även här skiljer det sig mycket från familj till familj. Unga i utsatta områden har kanske växt upp i en familj där den ena eller bägge föräldrarna inte är ute på arbetsmarknaden. Då blir det ännu svårare för barnen att finna sin plats i samhället, men genom att jobba ihop pengar till en utflykt får de prova på arbetslivet och förhoppningsvis få idéer om vad de själva vill jobba med så småningom.

En delikat klassresa

Så här kan det gå till att bygga sin egen reskassa. Genom ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen kan man få ihop pengar i en klassförsäljning eller fylla lagkassan för en cupresa. Företaget står för varorna, delikatesser från anrika företag runt om i Europa. Ungdomarna står för försäljningsarbetet. De tar upp beställningar på sin hemort, från vänner och bekanta eller lokala företag som använder delikatesserna som presenter till anställda, leverantörer eller andra intressenter. Alla gillar ju att hjälpa ungdomar att förverkliga sina drömresor med klubben eller klassen. Varorna det gäller är dessutom eftertraktade. Det är delikatesser av god kvalitet, som salami, dragerad lakrits och ekologisk olivolja. De går inte att köpa i butik utan enbart från DelikatessKungens säljande grupper.

När ungdomarna känner sig nöjda med försäljningen får de hem de sålda delikatesserna. Nästa steg blir att leverera dem till kunderna som betalar vid leverans. På det här sättet slipper både kunder och ungdomar ligga ute med pengar. Inte heller riskerar man att sitta med ett osålt lager. Man får hem precis så mycket som man har sålt och sedan behåller man sin andel och skickar tillbaka resten av pengarna till DelikatessKungen. Försäljningen är helt provisionsbaserad, så den grupp som är energisk kan tjäna stora pengar. Så bygger man för framtiden!