Nyheter

Europeiska fack och arbetsgivare varnar för fusk med arbetskraft i gemensamt brev till svenska regeringen

Europeiska bygg- och träfacket, EFBWW samt europeiska federationen för arbetsgivare inom bygg- och träindustrin, FIEC varnar i ett brev till svenska regeringen för att förslaget om slopad anmälningsplikt vid korta utstationeringar kan utnyttjas av oseriösa företag.

Bakgrunden är ett förslag från det svenska ordförandeskapet i EU om att anmälningsplikten och de så kallade A1-intygen helt ska tas bort, vid tjänsteresor och korta utstationeringar. Något som skulle öppna upp för ännu mer fusk och osund konkurrens inom den europeiska byggsektorn.

– Det skulle ge svenska myndigheter sämre koll på vilka personer som befinner sig i Sverige för att arbeta. Det öppnar även upp för mer fusk med socialförsäkringen, ytterligare utnyttjande av arbetare och mer osund konkurrens, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads och EFBWW samt medundertecknare av brevet till regeringen.

Enligt EU-förordningen 883/2004 ska arbetare som utstationeras anmäla det till Försäkringskassan och få ett A1-intyg. Redan idag utnyttjas kryphål i reglerna av oseriösa företag som undviker sociala avgifter. Byggbranschen är särskilt drabbad av detta, vilket leder till osund konkurrens och att arbetare står utan socialförsäkringsförmåner.

EFBWW och FIEC är överens om att anmälningsplikten måste finnas kvar för alla utstationeringar av byggnadsarbetare. Organisationerna vill nu ha ett möte med den svenska regeringen för att förhindra att man driver igenom förändringarna i förordningen.

Den svenska arbetsgivarorganisationen Byggföretagen gick tidigare i våras mot sina europeiska kollegor och reserverade sig mot ett gemensamt uttalande i frågan.

– I en tid när arbetslivskriminalitet och striktare arbetskraftsinvandring är på allas läppar väljer alltså både regeringen och Byggföretagen en helt annan väg. Samtidigt som man pratar om folkräkning väljer regeringen att göra det ännu svårare att kontrollera vilka som faktiskt befinner sig och arbetar i landet. Det är helt oacceptabelt, säger Johan Lindholm.