Nyheter

Inför förbudet mot lysrörsbelysning

Belysnimgsföretaget Glamox AS råder företag att inte lämna det för sent att byta till LED-belysning inför en EU-fasning av de vanligaste typerna av lysrör. Från och med den 25 februar, med få undantag, fasades nya kompaktlysrör (CFL) och långlivade rör ut i EU.

Från och med den 25 augusti sträcker sig utfasningen till de mest populära linjära lysrören.

Lysrör finns i cirka 70 procent av kommersiella byggnader i EU. Glamox uppmanar företag att ta tillfället i akt att göra bytet förr snarare än senare för att undvika potentiella störningar och njuta av fördelarna med energibesparingar och smartare sätt att arbeta.

Glamox stöder fullt ut EU:s RoHS-direktiv – en förkortning för Restriction of Hazardous Substances – som syftar till att eliminera giftiga ämnen i elektroniskt avfall.

Lysrör fasas ut eftersom de innehåller kvicksilver som är skadligt för miljön och folkhälsan. Det finns miljontals linjära T5- och T8-lysrör installerade över hela Europa, och runt 10 miljoner lysrörsarmaturer av alla typer bara i Norge. De flesta linjära lysrörsarmaturer har inte elektronik optimerad för ersättnings LED-rör. Vissa armaturer kan behöva dras om eller bytas ut för att undvika att påverka prestanda eller livslängd för LED-röret. En bråttom från företag att byta ut sin belysning i sista minuten kan leda till brist på installatörer och vissa leveransproblem i branschen.

– Från och med den 25 augusti kommer det inte att finnas några nya T5- och T8-lysrör på EU-marknaden. Befintligt lager kan säljas men när det tar slut kommer det välbekanta linjära lysröret att begränsas till historiens soptunna, säger Astrid Simonsen Joos, koncernchef, Glamox. Vissa företag har börjat hamstra lysrör i hopp om att skjuta upp uppgraderingar av sin byggnadsbelysning. Vi måste alla acceptera att övergången till LED är en bra sak – inte bara för miljön utan också för besparingar på energiräkningen.

De bästa energibesparingarna uppnås genom att byta ut gamla linjära lysrörsarmaturer med nya LED-armaturer. Detta kan minska elförbrukningen av belysning med upp till 50 procent jämfört med lysrörsbelysning. En besparing på upp till 90 procent kan uppnås genom att trådlöst koppla armaturer med inbyggda sensorer och styra dem med ett ljusstyrningssystem (surfplatta, väggpanel eller bärbar dator). Den smarta belysningen tänds och släcks när och var den behövs och kan ge all möjlig användbar information till anläggningsansvariga – från energianvändning till rumsbeläggningsdata.

Uppkopplad belysning öppnar också nya möjligheter att förbättra de anställdas välbefinnande genom belysning som kan ställas in efter människors dygnsrytm – en teknik som kallas ”mänsklig-centrerad belysning”.