Nyheter

Det första 3D-printade kaféet i världen

Det första 3D-printade kaféet i världen, en offentlig toalett och ett fiskarhus 3D-printades på bara 22, 13 respektive 19 timmar och den totala varaktigheten inklusive skrivarens rörelser var 8 dagar.

Totalt byggdes 173 m2 (1 851 SF) byggnader till en kostnad för betongen på endast 3 600 USD. Ingen har 3D-printat 3 nya byggnader på plats på bara 8 dagar innan; GUtech dokumenterar potentialen för 3D-utskrift med mycket snabb projektgenomförande kombinerat med att använda en minimal mängd arbetskraft och mycket låg kostnad för betongmaterial.

De nya 3D-printade byggnaderna tillverkades i Duqm, Omans särskilda ekonomiska zon, i samarbete med General Contractor Teejan och med hjälp av en byggskrivare från COBOD.

GUtech, German Technology University of Oman har imponerat på världen tidigare när organisationen redan i december förra året 3D-printade den då största 3D-printade byggnaden på 190 m2 i äkta betong med en kostnad för betongmaterialen under 2 000 USD. Nu är GUtech på gång igen och sätter ett nytt rekord för hur snabbt 3D-utskrivna byggnader kan uppföras:

Förra veckan avslutade GUtech efter bara 8 dagar 3D-utskriften av inte bara en ny byggnad, utan ett komplett urval av 3 nya byggnader gjorda i Duqm, 540 km från huvudstaden i Oman, där GU Tech ligger. En föreställning som ingen har matchat tidigare.

Dr. Yousuf Al Bulushi, GUtech:

– GUtech har introducerat 3D-betongutskrift i sultanatet Oman och visar hur vi kan använda den senaste konstruktionstekniken och använda den så att vi kan få ut det mesta av det. Med den rekordsnabba utskriften i Duqm har vi bevisat potentialen för 3D-konstruktionsutskrift. Vi har en enorm tro på vårt omanska expertteam, och vi siktar på att uppnå över förväntan.

Den första av de nya 3D-printade byggnaderna var en världsnyhet i form av ett 3D-printat kommersiellt kafé med en golvyta på 81 m2 (871 SF). Den totala trycktiden var 22 timmar och GU Tech-teamet lyckades slutföra konstruktionen inom tre dagar och tilldelade åtta timmars arbete per dag. Konstruktionen har en höjd på 3,7m (12 fot). Materialförbrukningen uppgick till 19,6 m3 betong gjord av 99 % lokalt tillgängliga råvaror och COBODs Dfab-lösning utvecklades i samarbete med Cemex.

Den andra nya byggnaden är en offentlig toalett med en total yta på 20m2 (215 SF). Den totala trycktiden uppgick till 13 timmar, fördelat på två dagar. Byggnadens totala höjd är 3,5 m (11 fot) och för denna konstruktion användes 10,6 m3 betong.

Den sista 3D-printade byggnaden är ett fiskarhus med en yta på 72 m2 (775 SF). För att färdigställa byggnaden behövde GUtech-specialister endast 19 timmars utskrift, fördelat på 2 dagar. Detta envåningshus är 3 m (10 fot) högt och för att göra byggnaden användes 17,3 m3 betong.

Alla 3D-printade byggnader är gjorda i samarbete med Teejan, som totalentreprenör. Byggnaderna 3D-printades med lokalt tillgängliga råvaror och Dfab-lösningen utvecklad av COBOD och CEMEX, som gör det möjligt att 3D-printa betong med 99 % lokalt anskaffat material till en mycket låg kostnad. Totalt användes bara 3 600 USD för betongen till de 3 byggnaderna. Alla byggnader har bärande väggar utan pelare, takplattor och 3D-tryckta räcken.

Duqm som liknar NEOM i Saudiarabien, är ett nytt utvecklingsområde, baserat på flera ekonomiska, turism- och utvecklingszoner, som innehåller en multifunktionshamn, en torrdocka för fartygsreparationer, en fiskehamn, en regional flygplats och turist-, industri- och logistikhamn områden.

Myndigheterna i Duqm godkände den 3D-printade byggmetoden och gav tillstånden för de 3D-printade byggnaderna. Zaid Marmash, chefsarkitekt och ansvarig för Mellanöstern på COBOD:

– Jag är stolt över att ha varit med och designat byggnaderna 3D-utskrivna av GUtech och godkända i Duqm. Med användning av kurvor och okonventionella former matchar byggnaderna Duqms futuristiska och ambitiösa karaktär. 3D-betongutskrift, liksom Duqm, är båda mycket lovande, och GUtech ger beviset på att löftena förverkligas.