Nyheter

Förutsägelser inom spelbranschen online: Sverige 2023

Spelbranschen online är under ständig utveckling. Om vi blickar tillbaka till hur branschen såg ut för bara tre eller fem år sedan, är skillnaderna enorma. Men om vi blickar tillbaka 10 eller till och med 20 år är förändringarna inget annat än revolutionerande. Spelbranschen har utvecklats tack vare de enorma teknologiska framsteg som har skett under de senaste årtiondena, och fortsätter att utvecklas i en takt som är näst intill skrämmande.

Detta gäller inte minst för iGaming-branschen där det numera finns hundratals svenska casinon att välja mellan. Det gör att spelare numera har fler valmöjligheter, men gör även att det ständigt lanseras nya spel för att täcka den ökade efterfrågan.

Men vad kommer hända under de nästkommande åren i branschen?

5 saker vi tror kommer hända inom spelbranschen online i Sverige 2023:

Nedan är exempel:

En fortsatt stark utveckling inom hela branschen

Utvecklingen förväntas vara fortsatt stark inom hela spelbranschen. Faktum är att utvecklingen och framstegen förmodligen kommer gå fortare än tidigare. Anledningen att den teknologiska utvecklingen ständigt accelererar, vilket också gör att framstegen följer samma linje.

Vi förväntar oss att spelutvecklarna fortsätter att pumpa ut förstklassiga spel, samt att det även tillkommer ett flertal nya aktörer som kan bidra med nya idéer och innovationer.

Med tanke på att vi rör oss mot en lågkonjunktur 2023 kan det dock hända att utvecklingen stannar av lite under året, men kommer med allra största sannolikhet fortsätta så fort ekonomin vänder igen.

Fler spelare väljer mobila enheter och spel

Det är tydligt att allt fler spelare väljer att spela via de mobila enheterna, snarare än via dator eller tv-spel. Anledningen är helt enkelt att både de mobila enheterna och spelen har blivit betydligt bättre under de senaste åren, vilket gör att det går att få en bra upplevelse direkt i mobiltelefonen.

Med tanke på att de flesta människor har med sig mobiltelefonen oavsett var de befinner sig, har de helt enkelt tillgång till dessa spel under fler av dygnets timmar. Detta ökar både konkurrens och engagemang, vilket är precis vad som behövs för att en spelmarknad ska kunna frodas.

Nya och innovativa spel

Att det lanseras nya spel på regelbunden basis kommer säkerligen inte som någon större överraskning för dig som är aktiv eller insatt i branschen. Det finns massvis med olika spelutvecklare som ständigt bidrar med nya innovationer, oavsett om det gäller mobilspel, tv-spel, iGaming eller något annat.

Trots att vi rör oss mot dystra ekonomiska tider kan vi fortfarande förvänta oss att spelen fortsätter att rulla in, eftersom dåliga ekonomiska tider faktiskt innebär att fler människor har tid och möjlighet att spela.

VR, AR och liknande teknologi får ett starkare fotfäste

Det har snackats mycket om VR, AR och andra innovativa tekniker under det senaste årtiondet. VR-tekniken är utbredd i branschen redan nu, men har inte riktigt fått det fotfäste som först förväntades. I takt med att tekniken blir bättre och billigare kan vi dock förvänta oss att allt fler spelare väljer att ta del av den, och det är inte omöjligt att så blir fallet redan 2023.

Hur eller hur kan vi förvänta oss att spelbranschen kommer att påverkas en hel del av dessa tekniker 2023, inte minst i Sverige där teknikintresset är stort sedan innan. Faktum är att många spelutvecklare numera väljer att utveckla spel som endast är avsedda för dessa syften, vilket är ett tydligt tecken på att många företag väljer att satsa rejält på tekniken.

Större fokus på ansvarsfullt spelande inom iGaming

iGaming-sektorn har bokstavligen exploderat i popularitet under de senaste åren. Branschen har blivit mer tillgänglig i och med de mobila enheterna, och spelbolag har inte direkt legat på latsidan när det gäller marknadsföring och innovation. Därmed kan vi förvänta oss en stark tillväxt inom branschen som helhet.

Men under de senaste åren – främst sedan introduktionen av svensk spellicens 2018/2019 – har fokus legat på ansvarsfullt spelande i Sverige. De som styr vill helt enkelt att färre spelare ska drabbas av spelmissbruk, vilket gör att samtliga svenska spelbolag nu måste erbjuda integrerade spelverktyg där det går att begränsa sitt spelande.

Bonusarna och spelen är även starkt begränsade. Endast en bonus per spelbolag är tillgänglig för spelare, och samtliga spel måste ha en RTP (return to player) på minst 95 %. I takt med att tiden går verkar det även som att restriktionerna blir ännu starkare, och vi kan möjligtvis förvänta oss att 2023 bjuder på samma vara.