Nyheter

Renovering av bostadsrätt – Vad är tillåtet?

För många så är en bostadsrätt den första bostad som man äger själv. Det är en frihet att bo i en bostadsrätt, tycker många, speciellt om man tidigare har bott i en hyresrätt. En bostadsrätt betyder nämligen att man har mycket mer fria händer att göra som man vill med den och att renovera den så som man drömmer om.

Det är viktigt att komma ihåg att det är skillnad på att äga en villa eller ett fristående hus och att äga en bostadsrätt. När man bor i en bostadsrätt har man nämligen en förening som det kan det vara bra att rådfråga om man vill göra stora förändringar. Regeln brukar vara att att man får göra vad man vill inom sina egna fyra väggar och om det inte blir en förändring på huset eller för grannarna brukar det vara tillåtet.

Vad är tillåtet att göra i en bostadsrätt?

All renovering som innefattar målning av väggar och nya golv är tillåtet och man väljer själv vilka färger och golv man vill ha. Man får också lov att riva väggar som inte är bärande utan tillstånd, dock så kan det vara bra att informera föreningen om vilken vägg man tänker riva. Om man vill riva en bärande vägg krävs det först tillstånd från en byggnadsingenjör.

Har man inbyggda garderober eller andra inbyggda möbler i sin bostadsrätt så är det fullt tillåtet att riva dessa utan tillstånd. Man får också byta innerdörrar fritt eller helt ta bort dem om man önskar. Även ytterdörren får man byta, men man måste tänka på att dörrens utsida är föreningens ansvar och därför behöver den var enhetlig med de andra ytterdörrarna. Insidan av dörren kan man däremot göra vad man vill med.

När det kommer till renovering av badrum och kök är det fritt fram. Det måste däremot utföras av en certifierad fackman och vill man flytta på avlopp och vattenanslutningar måste man först fråga föreningen. Det beror på att det är föreningen som ansvarar för dessa. Det kan också vara bra att undersöka om bostadsföreningen står för kostnaden av brunnbyte.

Vad får man inte göra i en bostadsrätt?

Vill man byta fönster i sin bostad så står man för den kostnaden själv. Däremot räknas det som en del av fasaden och man får inte byta fönster hur som helst. De ska vara enhetliga med resten av fönsterna och man måste alltid gå via styrelsen innan man påbörjar ett fönsterbyte. På insidan får man däremot måla fönsterna i valfri färg om man vill.

Det är inte heller tillåtet att flytta element som man vill eller att plocka bort dem. Det gäller element som är vattenburna eftersom de är föreningens ansvar och de hänger ihop med andra lägenheter i föreningen. Om man får ett godkännande från föreningen att flytta ett element ska det göras av en behörig rörmokare.