Nyheter

Skattkärrskolan i Karlstad byter till bergvärme när skolan byggs ut

I samband med att Skattkärrskolan i Karlstad byggs till med cirka 2200 kvadratmeter byggs tillagningsköket ut och matsalen renoveras i den gamla skolbyggnaden. Pelletspannan byts ut mot bergvärme.

Den äldsta delen av skolbyggnaden i Skattkärr uppfördes på 1970-talet och byggdes till under 1990-talet. I takt med att antalet elever blev fler löste man det med tillfälliga skolbaracker. Den då cirka 7 000 kvadratmeter stora Skattkärrskolan kommer att byggas enligt Miljöbyggnad Silver.

Strax innan sommaren togs det första spadtaget och nu pågår markarbeten och gjutning av betongplatta på mark. 32 hål har borrats i berget och 64 slangar kommer att förse skolan med värme respektive kyla. Genom att återföra kyla och värme i berget efter användning kan bergets värmekapacitet bibehållas över tid.

– Skolan används även under loven för olika verksamheter och då är det bra om vi kan kyla ventilationsluften när det är som varmast. Vi uppgraderar hela skolan med ny ventilation och el, samt bygger ut skolköket så att alla får plats, säger Jonas Haglund, projektledare för farstighetsprojekt i Karlstad kommun.

Projektet drivs i partneringsamarbete med Serneke som innehar totalentreprenaden och som i sin tur har partneringavtal med sina underleverantörer. Klara arkitekter har ritat den nya skol- byggnaden som byggs i två plan och som kommer att samman- länkas med två av de gamla byggnaderna. Tanken är att skolan ska bli en stor sammanhängande byggnad med plats för 525 elever i årskurs f-6.

Markplan innehåller tre nya klassrum, ny huvudentré, plats för två fritids, rektorsexpedition och elevhälsa. Plan två får musiksal, pausrum, konferens samt tre klassrum, samtalsrum och grupprum.

– Konstruktionen består av trä och betongstomme, bärande träytterväggar, pelare och balk i stål i en hjärtvägg mitt i byggnaden. Inredningen blir tålig med gipsinnerväggar, linoleummatta och klinker på golven. Skolan blir skofri och vi installerar aktiv tänd- ning i klassrummen som släcks när lokalen är tom. Vi följer BBR när det gäller ljudkrav och ljusinsläpp, säger Henrik Jonsson, projektchef på Serneke.