Nyheter

Nyckeln till ökad cirkularitet i byggbranschen

Varje ljusslinga räknas, är kampanjen som ramar in Lightabs 10 års arbete för hållbara moderna belysningssystem, designade att vara värdebevarande samt arbeta i den cirkulära ekonomin för bygg- och elbranschen.

JASONLED® ljusslinga är originalet som genom sin förlängda livslängd går att återanvändas till flera projekt och efter förbrukning går att återbruka till exempelvis tak/kopplingsdosor. I denna värdekedja kan man bibehålla material och produkt på högsta tänkta användbarhetsnivå, under längre tid och hushålla med råvaror samt resurser.

– Målet med kampanjen – Varje ljusslinga räknas, är att samla in så många ton plast som möjligt samt introducera resultatet av innovationsprojektet RE:Light, där vi nu påbörjar ett cirkulärt returhanteringssystem för JASONLED® ljusslingor. Fokus ligger på förbättrad resurseffektivitet, säker arbetsmiljö och betydande kostnadsbesparingar. Lightab i samarbete med Chalmers Industriteknik visar vägen för hur man kan hantera en produktgrupp i byggprocessen cirkulärt och lönsamt, skapa engagemang och skalbarhet för att minska avfall på Sveriges byggarbetsplatser, säger Karolina Kazmierczak, Projektledare Cirkulär Ekonomi, Chalmers Industriteknik.

– Team Lightab är stolta över att vi genom hårt arbete lyckats utmana den traditionella bygg- och elbranschen i ett nytt sätt att tänka, etablerat nya standarder i det moderna byggandet med ett behovsanpassat kvalitetstänk. Våra unika processer med produktdesign, certifieringar, idoga arbete med värdekedjor samt nära samarbeten med våra kunder banar vägen för en spännande framtid, säger Pernilla Alfredsson, VD och grundare Lightab.

Projektet RE:Light finansieras delvis av Västra Götalandsregionen och leds av en expertgrupp från Chalmers Industriteknik tillsammans med byggbolag samt Lightab. Projektet avslutas i december år 2021.