Nyheter

BREEAM/CEEQUAL – Vad vinner ett projekt på att kombinera två certifieringssystem?

SGBC arrangerade ett webinarium om BREEAM och CEEQUAL. Frågan var om ett projekt kan vinna på att kombinera de två certifieringssystemen och om detta innebär samordningseffekter.

Sabina Jonestrand som är chef för BREEAM och Hållbar infrastruktur hos SGBC, inledde med att berätta att webinariet tar upp två case med erfarenheter av att använda BREEAM och CEEQUAL parallellt.

Både BREEAM och CEEQUAL sorterar internationellt numera under organisationen BRE – Building Research Establishment i Storbritannien. CEEQUAL är det internationellt ledande certifieringssystemet för mark och anläggning, infrastruktur, landskapsutformning och offentliga miljöer. Det finns en version för projekt och en för drift och underhåll. Precis som för BREEAM är CEEQUAL holistiskt och baserat på vetenskap.

Sabina Jonestrand pekade på möjliga kopplingar och synergier mellan de två systemen. Deras indikatorkategorier har i vissa fall samma rubrik och påminner i många andra fall om varandra.

Exempelvis har ”Materials” hos BREEAM kopplingar till ”Materials, including waste” hos det andra systemet och ”Land use and ecology” hos BREEAM har kopplingar till ”Landscape and historic environment” hos det andra systemet. ”Resilience” hos CEEQUAL har beröringspunkter med både ”Materials”, ”Waste” och ”Pollution” hos BREEAM.

Ett av Webinariets första case handlade om kvartersstaden Järva Krog/Herrjärva beläget vid norra utfarten från Stockholm.

– Vi på NCC utvecklar området, berättade Louise Wall, hållbarhetsspecialist på NCC som varit BREEAM Accredited Professional i projektet. Det handlade om att nyttja platsen mer effektivt och samtidigt skapa en levande blandstad i Järva Krog. Projektet har använt sig av NCC:s koncept ”socialt hållbart projekt” och produktionen drivs enligt NCC:s ”Hållbar arbetsplats” med fokus på bland annat energieffektivisering och återvinning av byggavfall.

BREEAM-SE 2013 användes från projekteringsstart 2015 och CEEQUAL ver 5.2 inkluderades 2017.

Exempel på lösningar för ökad hållbarhet:

Biologisk mångfald. Takterrasser med grönska, fladdermusholkar och bihotell.

Växtbäddar på taket, vilka omhändertar och renar dagvatten.

Energilösningar. Bergvärme och solceller ger energi till byggnaderna. De använder 50 % mindre energi än lagkrav.

Återbruk av tegel, natursten och fast inredning.

Återbruk av betong. En del av gamla stommen krossades och användes på plats.

Varför använde då NCC både BREEAM och CEEQUAL?

En anledning var att BREEAM har kommit längre i kravställandet och att utarbetade metoder kanske kunde användas även inom anläggning.

Men det fanns flera orsaker, bland annat:

Få möjlighet att utveckla arbetssätt för Hållbarhetsstyrning i anläggningsprojekt.

Få inspiration om arbetssätt, mallar och strukturer samt arbeta fram liknande metoder för CEEQUAL som förenklar certifieringsarbetet.

Det fanns tidigt vetskap om att FUT (Förvaltning Utbyggd Tunnelbana) undersökte möjlighet att använda CEEQUAL – förberedelse för kommande upphandlingar.

En utmaning var förstås att BREEAM fanns med från 2015 och att CEEQUAL inkluderades två år senare, samt att markarbetena redan var i produktion när husen höll på att projekteras.

Några andra utmaningar var bland annat:

Projektet pågår under lång tid. Ta höjd för personalomsättning och här är det viktigt med process och struktur.

Olika gränsdragning och omfattning för projekten. Viktigt att hitta synergier i början. Om man kan synkronisera de bevis som behövs så sparas tid.

Bild av DWilliam