Nyheter

Världens första koldioxidfria gipsfabrik

FREDRIKSTAD, NORGE

Världens första koldioxidfria gipsskivafabrik kommer att stå klar i norska Fredrikstad vid årsskiftet 2022/2023. Detta efter att Enova tillhandahållit 71,2 miljoner norska kronor i stöd till Gyproc för byggandet av en helt ny produktionslinje vid fabriken.

Gyproc kommer att använda el som energibärare istället för den nuvarande lösningen med LNG och förväntar sig att minska 23 482 ton koldioxid till följd av åtgärden.

– En bra klimatpolitik är en bra affärspolitik. Enova är ett viktigt verktyg för regeringen för att stödja innovativa aktörer som är villiga att ta risken att utveckla en mer klimatvänlig industri. Gyprocs projekt kommer att vara ett pilotprojekt för mer klimatvänlig produktion av gipsskivor världen över. Vi behöver fler av sådana initiativ, säger klimat- och miljöminister Sveinung Rotevatn (V).

Testar ny teknik

Gyproc tillverkar gipsskivor för byggsektorn. År 2019 omsatte företaget 338 miljoner norska kronor. Företaget ägs av den franska koncernen Saint-Gobain, som har som mål att minska koldioxidutsläppen med 20% till 2025 och bli helt koldioxidneutral 2050.

För att uppnå sina klimatmål har Saint-Gobain därför börjat titta på hittills okontrollerad teknik för produktion av gipsskivor.

– Det här är en stor dag för Gyproc och hela Glava-familjen. Byggverksamhet står för en stor del av världens växthusgasutsläpp, och vi kommer att ta ledningen när det gäller att göra byggbranschen mer hållbar. Med världens första CO2-fria gipsskivafabrik revolutionerar vi klimatberäkningen för gipsskivor och gör det möjligt att producera byggnader med betydligt lägre miljöavtryck än idag, säger Lars Gaustad, VD för Saint-Gobain Byggevarer AS.

Nollutsläpp av växthusgaser

Vid tillverkning av gipsskivor kräver så kallad kalcinering och torkning stora mängder värmeenergi. Kalcinering betyder värmebehandling av fasta råvaror i en ugn. Uppvärmning med gas är för närvarande standard i branschen, och uppvärmning med elektriska värmeelement kommer därför att representera något helt nytt. Den viktigaste tekniska utvecklingen i projektet blir därför att kombinera kända processer för kalcinering och torkning av gipsskivor med elektriska luftuppvärmningssystem. Dessa tekniker ger noll växthusgasutsläpp.

Spridningspotential

Franska Saint-Gobain är världsledande inom tillverkning av gipsskivor med över 70 fabriker över hela världen. Projektet i Fredrikstad övervakas noggrant från huvudkontoret i Frankrike. Och det är just möjligheten att tekniken kan användas i produktion över hela världen som har varit viktig för Enovas beslut om stöd.

– Enova kommer att bidra till utvecklingen och användningen av klimat- och energiteknik som för Norge och världen närmare samhället med låga utsläpp. Sådan teknikutveckling sker bäst genom aktörer som har den nödvändiga implementeringsförmågan och i sektorer som har framtidsutsikter som indikerar att de har en plats i denna framtidsbild, säger Nils Kristian Nakstad, VD för Enova.