Nyheter

Finja Betong först i Norden med banbrytande skifte för torrbruksprodukter

De senaste åren har Finja Betong förstärkt sitt hållbarhetsarbete ytterligare och gjort betydande satsningar på miljö och hållbarhet. Som första torrbruksproducent i Norden har företaget nu tagit ett enormt tekniksprång och fullföljt det omtalade skiftet från naturgrus till krossballast i produktionen av de storsäljande torrbruksprodukterna Finbetong och Grovbetong.

Att fasa ut naturgrus och därmed värna om rullstensåsarna och deras betydelse för grundvattnet har länge varit en aktuell fråga inom betongindustrin. Det är således med stolthet och glädje som Finja Betong meddelar att den efterlängtade omställningen har lyckats tack vare revolutionerande teknik och gediget utvecklingsarbete från företagets medarbetare.

Omställningen innebär att den volymmässigt största produktionen vid företagets moderna torrbruksanläggning i Strängnäs nu sker helt utan naturgrus. Den lyckade satsningen fortsätter i Hässleholm där en helt ny fabrik kommer att byggas.

– Vi har länge delvis använt oss av krossballast men att framöver kunna utesluta naturgrus helt och hållet i våra storsäljande produkter utan påverkan på vare sig kvalitet, funktion eller prestanda, känns givetvis fantastiskt och som ett stort steg i rätt riktning. Den omfattande satsningen innebär också goda möjligheter till vidareutveckling av sortimentet, säger Finja Betongs VD Bengt Widstrand.

Skiftet till krossballast är en viktig del av det påtagliga hållbarhetsarbete som präglar familjeföretaget och bidrar till att säkra tillgången på rent dricksvatten, värna landskapsbilden samt nå det av regeringen uppsatta miljömålet Grundvatten av god kvalitet.

Det är således en betydande investering som utöver att borga för fortsatt produktion och leverans till den svenska byggmarknaden gynnar allas vår framtida gemensamma miljö.

För Finja Betongs del innebär omställningen inledningsvis en minskad naturgrusanvändning med minst 50 procent.

– Resultatet är mycket efterlängtat och jag är glad och stolt över att våra medarbetare än en gång har valt att se till möjligheterna. Genom att anpassa alltifrån teknik, metodik och recept har vi lyckats med det banbrytande steget att ställa om från naturgrus till krossballast redan nu i Strängnäs, säger Gull-Britt Jonasson, VD på Finja AB.