Nyheter

Nu tar planen för Linköpings ytterstad form

Linköpings kommun växer som aldrig förr. Linköpings ytterstad ska utvecklas på ett hållbart sätt och bli en än mer attraktiv plats att bo, leva och verka på. Med start i maj ställs Utvecklingsplan för Linköpings ytterstad ut och Linköpingsborna kommer att få möjlighet att tycka till om förslaget.

Från den 10 maj till 29 augusti 2021 ställs förslaget för Utvecklingsplan för Linköpings ytterstad ut på utställning. Det innebär att Linköpingsborna har möjlighet att tycka till om den nya versionen av förslaget, som har omarbetats efter de synpunkter som lämnades in under samrådet hösten 2019.

– Det är fantastiskt att se hur engagerade Linköpingsborna är i ytterstadens utveckling. Vi fick in cirka 100 synpunkter på förslaget under samrådsperioden och har utifrån dessa nu utvecklat förslaget. Jag ser fram emot att följa ytterstadens utveckling, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd med ansvar för miljö- och samhällsbyggnadsfrågor och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Ytterstaden ska växa kring stadsdelscentrum och viktiga gator

Analyser av in- och utflyttningstrender pekar på att Linköpings befolkning kommer fortsätta att öka med nästan 90 000 invånare de närmaste 40 åren. Den kommande befolkningsökningen innebär att det behövs fler bostäder, mötesplatser och lokaler, samt ett större utbud av service och transporter.

Kortfattat innebär förslaget till utvecklingsplan att ytterstaden ska växa kring stadsdelscentrum och de gator som knyter samman innerstaden med ytterstadens olika delar. På det viset skapas underlag för en blandad och mer innehållsrik stad, med flera centrum.

Att den nya bebyggelsen koncentreras till utvalda platser ger bättre möjligheter att förnya och utveckla ytterstadens viktiga grönområden och naturresurser. Förslaget innebär också att stadens gatunät och trafiksystem utvecklas för en mer flexibel och hållbar användning. Gatunät och trafiksystem kommer att anpassas för fler typer av fordon vilket bidrar till bättre möjligheter att färdas med hållbara färdmedel. Det ska också bli enklare att byta mellan olika färdmedel under resan, till exempel från cykel till buss.

Förslaget fokuserar på den befintliga staden och hanterar vissa frågor som saknas i översiktsplanen för staden Linköping. Viktiga teman i förslaget är ytterstadens stadskvaliteter, social sammanhållning, hållbar utveckling samt kommersiell och offentlig service.