Nyheter

Varsamhet går att förena med renoveringar som ökar fastighetsägarens intäkter

Ett av kompetensområdena för Ahlqvist & Almqvist Arkitekter är renovering och ombyggnad av kulturhistoriskt intressanta och värdefulla fastigheter.

Företaget gör utredningar, förstudier, tar fram A-handlingar och är i många fall engagerade tills byggproduktionen är i hamn.

Fastigheten Toppseglet i Gröndal i Stockholm ritades av Björn Hedvall och uppfördes på 1930-talet. Huset hade källarvåning, bottenvåning och ett övre plan. På bottenvåningen fanns lokaler för verksamhet och på övre planet ett mindre antal lägenheter. Huset är gulmarkerat enligt Stadsmuseets klassificering.

– Fastighetsägaren Exinox ville behålla husets karaktär, men önskade bygga på med en våning för att skapa flera lägenheter, berättar Britt Almqvist, vd för Ahlqvist & Almqvist Arkitekter AB.  Detaljplanen hindrade inte påbygge av en våning och ökad höjd stör heller inte i miljön som i övrigt har stor skala.

Arkitekterna lyckades behålla husets arkitektoniska uttryck och återanvända de ursprungliga stilelementen. Det påbyggda huset har som tidigare sadeltak och en toppig frontespis mot gatan. Fönstren på det befintliga bostadsplanet har gjorts högre än tidigare och är högre än fönstren på det nya planet. Denna fönstersättning skapar viss dynamik på fasaderna.

Fastigheten har efter avslutat byggprojekt 22 lägenheter och ägaren kan därmed förbättra sina intäkter.

– Projektet visar att det går att anpassa till nutida behov, samtidigt som renovering och påbyggnad kan göras varsamt, säger Britt Almqvist.

Under projektet har också bottenvåningen renoverats med avseende på installationer och brandskydd. Där finns idag ett bageri, precis som det fanns när huset var nytt på 1930-talet.

Staffan Svensson som är arkitekt för renoveringen var engagerad också under hela byggproduktionen.

– Ombyggnads- och upprustningsprojekt kräver nästan alltid att vi är med och följer projekten även på plats eftersom det finns så mycket som man inte känner till innan man börjar riva, menar Britt Almqvist.

Broschen

Broschen 1 ligger i Älvsjö och består av två hus med placering i vinkel. Ursprungligen hade båda husen butikslokaler på nedre plan och lägenheter på de övre. Husen byggdes på 1950-talet och var ritade av Ancker, Gate & Lindegren.

Fastighetsägaren Exinox önskade bygga om det ena huset eftersom butikslokaler stod tomma på grund av utebliven efterfrågan.

Husen är grönmarkerade enligt Stadsmuseets klassificering. Trots den mycket omfattande renoveringen som gjordes efter ritningar från Ahlqvist & Almqvist Arkitekter lyckades man behålla exteriören med alla dess uttryck. De fem genomgångslägenheterna på övre plan gjordes om till nio lägenheter kring en mittkorridor. På nedre plan omvandlades butikslokalerna för motsvarande planlösning.

Skyltfönstren omvandlades till lägenhetsfönster och på så sätt bevarades utseendet på markplanet. Det övre planet fick sedan stora skjutglaspartier mot balkongerna längs gatan. För att åstadkomma den helt nya planlösningen blev byggproduktionen mycket omfattande. På grund av genomgående korridor i två plan fick många av de befintliga väggarna bäras upp med nya stålpålar förankrade i mark.

– Trots omfattningen lyckades vi varsamt bevara och återställa husets befintliga karaktär, säger Staffan Svensson och Britt Almqvist. Det går att göra stora förändringar inne och samtidigt bevara kulturhistoriska värden. Nu har fastighetsägaren arton fina ettor med köksdel och sovalkov, bostäder vilka hyrs ut som lägenhetshotell.

Huset utgör ett viktigt inslag i stadsbilden. I projektet lyckades arkitekt, andra projektörer och byggare att behålla och återskapa tidstypiska detaljer och därmed bevara helhetsintrycket

På bilden: Broschen i Älvsjö