Nyheter

Ny unik smittskyddslösning underlättar återgången till kontoren

Glöm blädderblockspapper på skrivborden och konstant städning och desinficering för att undvika korskontaminering i publika lokaler. Nu finns en ny, unik lösning som ger 6 månaders skydd mot alla virus, inklusive covid-19.

För majoriteten av alla företag har det senaste året handlat mycket om att skydda de anställda från coronapandemin, något som förstärkts av nya hårdare krav från myndigheter som Arbetsmiljöverket men även från flera institut för byggnadscertifieringar.

Där så varit möjligt har lösningen varit att personalen jobbat hemifrån. Det har överlag rapporterats fungera överraskande bra. Men alla har inte kunnat arbeta hemifrån. En del funktioner måste finnas fysiskt på plats vilket har krävt nya insatser för företagen.

– Vi har utökat avståndet mellan arbetsplatserna för dom som måste vara på plats, och vi har ändrat i våra städrutiner där bl a desinficering av olika ytor görs frekvent. Vi har också köpt in egen utrustning för att desinficera större ytor av våra lokaler om vi misstänker att någon som varit på arbetsplatsen insjuknat i covid-19, förklarar Crister Ohlsson, säkerhetschef på Bonnier News som ger ut en rad av Sveriges största tidningar som Dagens Nyheter, Expressen och Dagens industri.

Och även om smittspridningen fortsatt är oroande och vaccinationsplanerna ser ut att försenas, närmar sig ändå en punkt där vi mer samlat ska börja återgå till våra arbetsplatser.

Samtidigt är det idag osäkert i hur stor utsträckning vi fortsatt tvingas leva med ökad smittrisk i form av mutationer av covid-19 eller helt nya virusutbrott.

Många aktörer, små som stora, är därför övertygade om att smittsäkring kommer att vara allt viktigare även på längre sikt.

– Jag tror absolut att det fortsatt kommer vara viktigt att tänka på smittorisken, säger Sorosh Sang, grundare av Places, en startup som driver en ny form av lokal coworkingplattform som precis invigts i Sickla utanför Stockholm.  

– Det här är en situation vi kan få leva med ett tag. Då är det också viktigt att man kommer med nya innovativa metoder, menar han.

Inom ett av Sveriges största fastighetsbolag, Castellum, ansvarar företaget för de allmänna ytorna i fastigheterna medan kunderna ansvarar för lokalerna de hyr.

– I de allmänna ytorna har vi generellt mer frekvent städning idag än innan pandemin men också enklare åtgärder som t ex handsprit i entrén, förklarar Malin Engelbrecht, projektchef strategiska initiativ på Castellum som nu jobbar intensivt med att planera inför att bolagets många fastigheter och lokaler ska fyllas upp till en mer normal nivå igen.

– Vi är då intresserade av nya metoder och lösningar och har bland annat tittat på luftrening och desinfektion med UV-ljus. Det är viktigt att våra kunder känner sig säkra och välkomna tillbaka till alla arbetsplatser när samhället öppnar upp igen.

Inom Castellums dotterbolag United Spaces, som erbjuder coworking, är suget efter mer innovativa och effektiva smittsäkringsmetoder också stort.

– Vi jobbar idag med ‘6 Feet Office’, som ju betyder 1,8 meters avstånd, och bland annat innebär sprit vid alla in och utgångar, pilar i korridoren för att folk som möts håller avstånd. Vi har också en desinficeringsspray och stora blädderblockspapper som man lägger ut på skrivbordet och slänger när man går, förklarar Yvonne Sörensen på United Spaces.

Det finns många rengöringsmedel som dödar organismer som virus och bakterier. Ett problem är dock att rengöringsmedel och desinficering bara säkrar när man städar. Direkt när det har torkat försvinner skyddet och kontaminering börjar byggas upp igen, och man riskerar smitta via korskontaminering på handtag, knappar, skärmar och så vidare.

Korskontaminering i publika lokaler är en stor källa till smittspridning. 1000-tals personer som rör handtag och räcken i tunnelbanan och bussar dagligen, kundvagnar och korgar i matbutikerna, touchsscreens på snabbmatsrestauranger, strömbrytare, hissknappar, automatiska dörröppnare, bankomater, tankpistoler, dispensers, kölappsterminaler… Antalet ytor där smitta kan spridas är närmast oändliga.

Därför har också intresset för innovationer och nya lösningar för långvarigt skydd mot virus och bakterier vuxit explosionsartat. Men riskerna med många av dessa lösningar är flera. Dels de kemiska lösningarna som använder skadliga kemiska ingredienser som ammoniumklorid eller andra kvartära ammoniumföreningar som utgör risker i långvarig exponering och för miljö.

Dels de lösningar som använder nanoteknologi och som innehåller exempelvis olika tungmetaller där risken är att nanomaterial sprids och ansamlas i kroppen.

Innovationsföretaget Altered, som tidigare utvecklat en vattenkran som sparar 98 procent av vattnet, lanserar nu en ny, unik lösning – Citrox Protect – på den skandinaviska marknaden. Citrox Protect är världens första patenterade, ekologiska och naturliga produkt som dödar virus – inklusive covid-19 – inom 1 minut och ger 6 månaders skydd mot alla virus.

Citrox Protect kan användas på alla hårda ytor, i alla miljöer (exkluderat golv) vilket innebär de flesta ytor där korskontaminering riskerar uppstå. Exempelvis handtag, touchskärmar, trappräcken, rulltrappor, sittytor, toaletter, dörrhandtag och hissar.

Citrox Protect har utvecklats i Storbritannien och används idag i en lång rad miljöer som i butiker och restauranger, kollektivtrafiken och på arbetsplatser och kontor av företag och organisationer som Glaxosmithkline, Rolls Royce, NHS, Vodafone, Amazon, McDonalds, Heathrow Airport, Sainsbury’s och 10 Downing Street.

– För oss känns det naturligt att komplettera vår affär med Citrox Protect, ett unikt koncept som till skillnad från alla andra rengöringsmedel med långvarigt skydd mot virus och bakterier varken är skadlig för människor eller miljön, säger Johan Nihlén, vd och medgrundare till Altered.