Nyheter

Stor potential för CO2-reduktion med cirkulära processer

Enligt The Ellen MacArthur Foundation finns det stor potential att minska CO2-avtrycket genom ökad implementering av cirkulära processer. Hos Xella, världens ledande tillverkare av hållbara byggsystem, har cirkulära principer länge varit en del av deras verksamhet. Redan nu återanvänder de upp mot 20 procent av nedkrossad lättbetong i produktionen, och de förväntar sig att fördubbla de procentsatserna inom bara några år.

De senaste rapporterna från tankesmedjan The Ellen MacArthur Foundation visar att det i praktiken finns stora CO2-reduktioner att uppnå om samhällets produktion rättar sig efter cirkulärekonomins principer. Ser man på de fyra stora materielgrupperna; cement, stål, plast och aluminium, kan implementeringen av cirkulära processer leverera upp till 40 procent CO2-reduktion fram till 2050*.

Detta kommer inte som en överraskning för Xella, en av världens ledande tillverkare av integrerade byggsystem framställda i oorganiska naturmaterial som kalksandsten och lättbetong. De tog för länge sedan de cirkulära principerna i bruk som en effektiv metod för att reducera deras CO2-avtryck.

Återanvändningssystem minimerar CO2-avtrycket

Genom återanvändning av material och produkter kan man minimera CO2-avtrycket, vilket Fredrik Johansson, CEO Scandinavia hos Xella, berättar mer om:

– Kort sagt går det ut på att designa produkter och processer av just det avfall som vi genererar. På så sätt kan de fortsätta att cirkulera i ett industriellt kretslopp, där de kontinuerligt ingår som näringsämnen till nya produkter och processer. Därför är flera av våra system bland annat Cradle-to-Cradle certifierade.

Han fortsätter:

– Vi har bland annat etablerat ett återanvändningssystem i flera länder som säkrar att avfall och rester från byggarbetsplatsen kommer tillbaka till våra fabriker, och sedan kan framställas till nytt material igen. Det hjälper både till med att minska användningen av nya resurser som till exempel sand, samtidigt som det minskar behovet för avfallshantering. Detta är i sin tur med och minskar energiförbrukningen och CO2-avtrycket.

Använt material i nya lösningar

Xella har kommit så långt att företaget i genomsnitt återanvänder upp mot 20 procent nedkrossad lättbetong i tillverkningen av byggsystemen Silka. Och verksamhetens belgiska fabrik är redan uppe i 40 procent, något som förväntas bli den nya genomsnittliga återanvändningsprocenten i Silka-systemet redan inom några år.

När det gäller Xellas byggsystem Ytong, Hebel och Multipor är det i genomsnitt 10 procent återanvänt material i de nya lösningarna. Men här sker det också en löpande utveckling, och varje bygglösning i lättbetong från Xella framställs nu med 40 procent återanvänd lättbetong. Dessutom är samtliga av Xellas byggsystem redan utrustade med EDP’er (miljövarudeklarationer). Fredrik Johansson avslutar:

– Vi har ett tydligt mål om att återanvända så mycket material som möjligt, utan att det går ut över systemets kvalitet och effektivitet. Den cirkulära ekonomin omfattar mer än bara bygglösningarna, och vi har just nu tretton olika projekt igång världen över för att bli ännu bättre på att sluta kretsloppet och spara CO2 i alla led av värdekedjan.