Nyheter

Peanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storseger

Efter en lång och segdragen rättstvist där det danska rörledningsföretaget Per Aarsleff A/S valde att stämma svenska Peanta Inventions AB för patentintrång. Och där Per Aarsleff A/S sedan förlorade stort, går Peanta Inventions AB mot ljusare tider.

Det lilla svenska bolaget ligger bakom varumärket och den innovativa produkten UV-Relining som levererar utrustning för rörinfordring och nu väntar flera nya marknader.

Efter att Peanta Inventions AB kunnat lägga den juridiska karusellen bakom sig (som har prövats i flera olika instanser hos Patent- och Marknadsöverdomstolen där Peanta Inventions AB gick segrande ur varje instans) så har bolagets internationella affärer tagit rejäl fart.

Efter domslutet så kan Peanta Inventions AB meddela följande:

  • 2 nya återförsäljare i Danmark I.S.T. Skandinavia A/S 
  • 1 ny återförsäljare i Spanien
  • 2 nya återförsäljare utanför EU
  • Sålt ytterligare 3 maskiner i Sverige 
  • Sålt ytterligare 2 maskiner i Danmark
  • Sålt ytterligare 1 maskin till Norge 
  • Sålt ytterligare maskiner till andra återförsäljare
  • Och vi förväntar oss ca ytterligare 5 sålda maskiner innan utgången av juni

Ovanstående beräknas ge en ökad omsättning med över 5 000 000 SEK i jämförelse med tidigare prognos.

Detta är såklart fantastiskt för ett litet företag som oss men också välförtjänt. Vi har en bra produkt som marknaden gillar och enträgen vinner, meddelar en märkbart nöjd Taus Gerner-Rasmussen, försäljningschef/delägare i Peanta Inventions AB och tillägger: 

– Nu hoppas vi att expansionen går som planerat och att vi kan anställa fler medarbetare, vilket känns extra kul att kunna bidra med i dessa för många andra besvärliga tider.

5 miljoner i rättegångskostnader och dom som ej går att överklaga

Per Aarsleff A/S är en del av den internationella Aarsleff-koncernen med säte i Danmark, och en verksamhetsgren inom koncernen som avser underhåll och förnyelse av rörledningar.

Det danska rörledningsföretaget Per Aarsleff A/S måste nu betala knappt fem miljoner i rättegångskostnader efter att ha försökt stoppa det svenska företaget Peanta Inventions AB:s rörinfordringsanordning. Patent- och marknadsöverdomstolen slår fast att Aarsleff inte bevisat att intrångsföremålet tar emot tillräcklig kylning för att kunna användas under en längre tid, samt underkänner därför Aarsleffs begäran. Domen går ej att överklaga.

Peanta Inventions AB företräddes av Advokatbyrån Ström & Gulliksson i form av advokaterna Rikard Roos, Magnus Dahlmann och Therese Grennard.

På bilden: Taus Gerner-Rasmussen, försäljningschef & delägare i Peanta Inventions AB