Nyheter

Under hösten 2020 börjar byggnationen av etapp två av Färjenäsparken

En sammanhängande gräsyta genom parken för evenemang, aktiviteter och rekreation – omfamnad av bryn med varierad vegetation och gläntor. Stråk som kopplar ihop parkens delar och en ny entré. Det är innehållet i nästa etapp av utbyggnaden av Färjenäsparken i Göteborg som ska stå klar hösten 2021.

Under hösten 2020 börjar byggnationen av etapp två av Färjenäsparken, som omfattar den södra delen av parken. Den användes under många år som driving range och senare även som etableringsområde för exploatering längs Monsungatan.

Den stora öppna, mjukt sluttande gräsytan som ”rinner” ner mot älven ska bli en flexibel plats som inbjuder till lek, aktiviteter och picknick – flankerad av landmärken som Älvsborgsbron och Eriksbergs bockkran.

– Den ska också kunna fungera som evenemangsplats för mindre evenemang och konserter för att komplettera och avlasta Slottsskogen som evenemangsarena, förklarar projektledare Emma Johansson, park- och naturförvaltningen.

Bryn med naturlika planteringar

I väster och öster ska gräsmattan ramas in av naturlika planteringar som binder samman de nya delarna i parken med de befintliga och skärmar av mot Karl den IX:s väg och Älvsborgsbron. Planteringarna bidrar också till att minska bullernivåerna i parken, de fungerar som vindskydd, främjar biologisk mångfald och erbjuder variation med promenadstråk och gläntor.

I den västra delen kommer vegetationen att vara tätare. Den östra delen, som har eftermiddagssol, kommer att vara mer öppen. Från den lilla gräsmattan med pulkabacken kommer det att vara fri sikt mot älven genom en låg fruktlund, ett svackdike som tar hand om regnvatten och en lökäng. Som en övergång från gräsytan till brynen kommer ängsytor att anläggas, som bidrar med vacker blomning.

– I ängsytorna kommer vi att plantera ett antal större träd som flyttats tillfälligt från staden till en plantskola i Tollered på grund av bygget av Västlänken. Det är framförallt skogsek men också kärrek och oxel som får nya permanenta platser i Färjenäsparken, berättar Emma Johansson.

De naturlika planteringarna ska på sikt utvecklas till en artrik skogsmiljö med både löv- och barrträd. För att skydda dem mot till exempel gnagskador kommer de delvis att stängslas in med viltstängsel under tre till fyra år.

Nya stråk, entré och belysning

Genom och längs med brynen kommer stråk, gångvägar och stigar att anläggas, som kopplar ihop parkens olika delar. Vid älven kommer en entréplats att anläggas i anslutning till Monsungatan. För trygghet och tillgänglighet kommer stolp- och mastbelysning att monteras längs stråken, vid pulkabacken och vid parkens entréer.

Efter 2021 är planen att fortsätta bygga ut Färjenäsparken i mötet med älven men tidplanen för detta är ännu inte fastställd. Tanken är att strandpromenaden ska rustas upp med sittgradänger, trädäck och sandytor som kopplar samman gräsytan med älven. Dessutom är planen att bevara piren och komplettera med träbryggor för fiske, häng och båtliv samt att anlägga en större entréplats i anslutning till Karl IX:s väg.

Utbyggnaden av Färjenäsparken är en del av Göteborgs Stads jubileumssatsning ”Blå & gröna stråk och oaser” inför stadens 400-årsjubileum 2021. Ett svar på göteborgarnas önskemål om fler gröna oaser och sammanhängande stråk vid vatten, som binder samman staden och gör det lätt att mötas, koppla av och ta del av natur och kultur.