Nyheter

Social housing – Nya trenden ska minska segregationen

I EFN:s bostadspodd Kvadrat diskuteras det nya pilotprojekt – ett socialt blandat boende i Älvstaden i Göteborg. Planen är att minska segregationen och upplåta billigare lägenheter till grupper som är mindre resursstarka.

Robin Svensén, nationalekonom på Tyréns, berättar om en undersökning som de gjort i Uppsala där de upptäckte att mellan 15 och 16 procent inte har ett godtagbart boende. En förklaring är prioriteringar som att leva centralt. Men många har inte ens möjlighet till att få en dräglig bostad.

I Göteborg har de påbörjat ett pilotprojekt där de vill motverka segregation genom att skapa ett socialt blandat boende i Älvstaden. Tanken är att differentierad hyra indelad i fyra lika stora grupper. En fjärdedel av hyresbeståndet ska hyras ut till marknadspriser, en fjärdedel för en relativt hög nivå, en vanlig till presumtionshyra och en fjärdedel för markant lägre hyra.

Syftet med den lägsta hyresnivån är att det ska gå till personer som uppfyller kriterier som uppvisar att de tillhör en mindre resursstark grupp. En lösning skulle kunna vara ett inkomsttak fortsätter Svensén, men det är ännu inte fastställt. Det skiljer sig från det vanliga mönstret på bostadsmarknaden, där resursstarka personer ofta står längst fram i kön och har möjligt att få tillträde till lägenheter med billigare hyra.

Om det skulle införas ett inkomsttak så skulle satsning vara lik modellen social housing. Det är en bostadsform som finns i många andra länder som exempelvis Storbritannien för att mindre resursstarka grupper ska få billigare hyror. För det behöver de uppnå en del kriterier som exempelvis ett inkomsttak. En vanlig kritik mot boendeformen är stigmatisering.

Dels kan det vara stigmatiserande, beroende på hur man bygger det här. Om man exempelvis bygger hus där personer med en lägre socioekonomi ska bo. Då bygger man in segregation ändå trots att det är det man vill motverka, säger han i podden.

En annan nackdel Svensén lyfter fram är incitament:

– Det ska så klart löna sig att göra karriär. Det ska inte vara så att man blir av med sitt lägenhetskontrakt bara för man kommer över ett visst inkomsttak. Men social housing är något vi måste börja diskutera mer i Sverige, säger Robin Svensén.

Han menar att politiker och intresseorganisationer är skeptiska till bostadsformen samtidigt som allmänheten har ett växande intresse för frågan.

Se hela podden som video här (21:53 min, nytt fönster)

Bilden:
Från vänster: Robin Svensén, nationalekonom på Tyréns och Joakim Båge, programledare EFN Kvadrat.
Bild: EFN Ekonomikanalen