Nyheter

Spa som sparar energi och ger till andra

Svalare gym, varmare pool och minskad fuktrisk – med betydligt mindre energiåtgång. Win-win-win blev resultatet för den värme-kyla-ventilationslösning som sparar 30% av energin på IKSU Spa i Umeå.

Tränings- och badanläggningen IKSU Spa ligger i det som på trettiotalet uppfördes till att bli ett mentalsjukhus. För att ge behagligare inomhusklimat till dagens besökare, som flåsar på träningscykeln eller plaskar i poolen, behövde fastigheten moderniseras. Då byggnaden har flera energikrävande funktioner var det många behov som skulle tänkas in i en och samma lösning.

– Spaanläggningen med högtempererade bad har ett stort kylbehov året runt, då man avfuktar luften genom att kyla den. Men de icke miljövänliga kylmaskinerna ville vi bygga bort. Vi ville ha en miljöanpassad anläggning, säger Tore Klingberg, driftingenjör hos fastighetsägaren Balticgruppen.

Pilot från dag ett

Han visar runt i källaren där man kan se det okonventionella energi- och ventilationssystemet. Det är frukten av ett samarbete mellan Umeå Energi, som levererar fjärrvärme till IKSU Spa, och Energy Machines som bygger vad de kallar integrerade energisystem.

– För oss är kyla och värme två sidor av samma mynt, allt handlar om energi. Där det finns överskott i byggnaden tar vi tillvara det och återanvänder energin där det råder underskott. IKSU Spa var ett pilotprojekt från dag ett och resultatet blev en okonventionell totallösning. All värme tas tillvara i någon form och inget går till kråkorna, säger Thomas Göransson, affärschef på Energy Machines.

Det integrerade kyl- och värmesystemet avfuktar luften i badet och kyler träningslokalerna. Under processen bildas restvärme som fångas upp, förflyttas i byggnaden och blir till uppvärmning av kontorsrum, pool och tappvarmvatten.

Unik och miljöriktig

– Det nya för oss är att vi tar vara på all restvärme och ser till att använda den fullt ut i fastigheten.
Överskottet skickas ut till våra andra kunder på fjärrvärmenätet, det är unikt. Eftersom vi tar tillvara all värme och inte blåser ut den över taket eller trycker ut den på annat sätt så blir resultatet en miljöriktig produkt. Vi nyttjar kundens interna energi så långt som det är möjligt, säger Sandra Sperring, chef för servicetjänster på Umeå Energi.

Prognosen är att den nya lösningen ska sänka energiåtgången med 30% och därmed också klimatavtrycket och kostnaden. Även om IKSU Spa är ett pilotprojekt för Balticgruppen kan metoden bringa fördelar till de flesta större fastigheter som har både kyl- och värmebehov.

– Det här är superviktigt för oss. Vi har byggt bort allt miljöfarligt köldmedel som funnits i fastigheten, tagit bort energislukande maskiner som gick på direktel och sänkt energikostnaden på driften. Framförallt är det efterfrågat av hyresgästerna, så det måste vi jobba professionellt med hela tiden, säger Tore Klingberg.

Bild: Andreas Nilsson