Åtta myndigheter har genomfört oanmälda kontroller av över 200 restauranger över hela landet. Kontrollarbetet syftar till att människor inte ska riskera att fara illa på jobbet.
– Vi har sett allt från människohandel och människor som uppehåller sig och arbetar här utan tillstånd till farliga köksmaskiner och fel i personalliggare, säger Conny Svensson, samordnare av de aktuella kontrollerna, på Skatteverket.
De vanligaste bristerna som uppdagades i kontrollerna var illegal arbetskraft, felaktig förda personalliggare, fel i kassaregister och farliga köksmaskiner.
– Vi ställde över 260 krav på att åtgärda arbetsmiljörisker, det gällde exempelvis farliga köksmaskiner och osäker hantering av kemikalier. Det är viktigt att alla lever upp till gällande regler så att människor inte riskerar att fara illa på jobbet, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för avdelningen för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket.
Bland resultaten från kontrollerna kan nämnas att:
• 83 företag riskerar kontrollavgift för brister i personalliggare. • 45 omedelbara förbud utfärdades mot att använda farliga köksmaskiner. • Polisen fann att 21 personer saknar rätt att arbeta i landet.
– Samarbetet fungerade mycket bra under veckan. Insatserna får större effekt när vi samarbetar. Bryter en arbetsgivare mot regler inom ett område är det inte ovanligt att hen bryter mot regler även inom andra områden, säger Conny Svensson.
Brott mot reglerna får konsekvenser för många olika samhällsområden. Därför har åtta myndigheter fått i uppdrag av regeringen att genomföra gemensamma kontroller för att stoppa brottslighet inom arbetslivet.
De åtta myndigheterna är: Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket. De ska tillsammans motverka brott mot regler i arbetslivet och hitta effektiva kontrollmetoder så att statens insatser får större effekt. Myndighetskontrollerna pågår 2018-2020 och ska därefter bli permanent verksamhet hos myndigheterna.
Bild av Nenad Maric från Pixabay