Nyheter

Kattvikskajen – ett i raden av projekt i Hudiksvalls kommun

Antalet nybyggnationer i Hudiksvalls kommun var på en mycket låg nivå under en följd av år. Efter 2015–16 har det dock tagit fart och sedan dess har nya bostäder vuxit upp i flera stadsdelar och kransorter. Det största området, och som nu väntar på att detaljplan ska vinna laga kraft, är Kattvikskajen, den före detta hamnen som kan komma att rymma upp till fyra hundra bostäder samt arbetsplatser, hotell med mera.

År 2013 lade Ericsson ner sin fabrik i Hudiksvall och sedan minskade krantillverkaren Hiab sin arbetsstyrka på orten från 500 till 130. Men andra företag har i stället expanderat och helt nya har etablerat sig i kommunen.

– Vi har lyckats pressa ner arbetslösheten och den ligger nu på riksgenomsnittet, berättar kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam. Flera initiativ hjälper till. Hudiksvalls hydraulikkluster är viktigt för att ta tillvara och utveckla kompetensen inom hydraulik. Nu har på motsvarande sätt också ett skogskluster bildats. Etableringen av det externa handelsområdet Hälsingeporten strax väster om staden har också haft stor betydelse.

Bostadsförsörjningsprogram

För den kommunala planeringen finns en översiktsplan från 2008 som aktualiserades 2018. En ny plan är under framtagande och beräknas vara klar hösten 2020. Det finns fördjupade översiktsplaner, bland annat för Kattvikskajen. Den planen är från 2015. Dessutom arbetar kommunen med ett bostadsförsörjningsprogram.

– Kommunen är rätt långt framme när det gäller planeringen för hyreslägenheter och bostadsrätter, utöver det som har byggts de senaste åren. Det vi lägger extra krut på är att ta fram och utveckla områden för småhus, gärna uppblandade med andra boendeformer, säger Mikael Löthstam. Detta sker även i flera av orterna utanför Hudiksvall.

Planmässigt har områdena kommit olika långt, för vissa finns detaljplaner klara, och i några pågår bygglovsprocesser.

Bostadsmarknaden i Hudiksvalls tätort hat utvecklats positivt under de senaste åren med ökande priser på bostadsrätter och småhus. Riktigt likadant ser det inte ut på andra orter förutom i attraktiva lägen. Därför kan det vara svårt att få lån för nybyggen om inte bankerna ser tillräckligt marknadsvärde.

– Sedan har vi bekymmer med våra mest attraktiva lägen vid hav och insjöar. Länsstyrelsen har generellt bestämt att strandskydd ska gälla upp till 300 meter från havsstrand och 200 meter från inlandsvatten, berättar Mikael Löthstam. Nu görs det en översyn nationellt och förhoppningsvis ger det kommunen större möjlighet och självständighet att ta fram områden som är attraktiva och är utvecklande för kommunen. Vilket i sig inte innebär att områden med höga natur- och rekreationsvärden inte ska skyddas.

Kattvikskajen

Västra Hamnen i Hudiksvall har länge väntat på sin förvandling. Nu har själva Kattvikskajen förnyats med helt ny kaj och området har fått förstärkt bärighet för att klara kommande byggnationer av bostäder, kontor, butiker, hotell och annan verksamhet.

Det var tjugo år sedan det sista fraktfartyget lämnade Kattvikskajen. Sedan dess har många åsikter dryftats om hur hamnområdet ska utvecklas. Under tiden har det använts som parkeringsplats, för lagerlokaler och för evenemang som exempelvis cirkus. Kattvikskajen har ett strategiskt läge vid havet – Havsläge Hudik – intill järnvägsstationen och nära stadens centrum.

I oktober 2016 fick kommunen tillstånd från Mark- och miljödomstolen att bygga om kajen. Den gamla kajen revs och ersattes med ny konstruktion. Marken pålades och bärigheten höjdes avsevärt. Dessa arbeten är nu klara.

Kommunen har tagit fram en detaljplan för området. Kommunfullmäktige tog beslut om planen i november 2018. Därefter fick Mark- och miljödomstolen in fyra överklaganden. Dessa avvisades eftersom de överklagande inte berördes av detaljplanen, men två av dem överklagade därefter detta beslut som nu ligger hos Mark- och miljööverdomstolen.

– Vi tror att de tar beslut under hösten och att beslutet blir att inte medge prövningstillstånd. I så fall går det ganska snabbt, berättar Jan Kroppegård, normalt förvaltningschef för kommunens tekniska förvaltning, men för tillfället projektchef för Kattvikskajen.

Detaljplanen delar in området i nio kvarter. Man planerar för två byggetapper, med fem respektive fyra kvarter. Ett tiotal byggherrar anmälde sitt intresse för området. Kommunen har gett markanvisningar till AB Hudiksvallsbostäder, Lillskär Projektutveckling AB, Peab (två kvarter) samt Granola/Kusbo Bygg & Entreprenad.

– Det är brist på bostäder i Hudiksvall och vi upplever ett stort intresse bland byggherrar inte minst för Kattvikskajen, säger Jan Kroppegård.

Fjärrvärmeanslutning

Värmevärden AB är ett energiföretag med verksamhet på tio orter, från Hudiksvall i norr till Nynäshamn i söder. Företaget äger och driver produktionsanläggningar och fjärrvärmenät.

– I Hudiksvall har vi nyligen byggt om ett bergrum som tidigare användes till oljelager, för att idag fungera som ackumulator för fjärrvärmevatten, berättar Håkan Bergman, kund- och marknadschef hos Värmevärden. Det gör att vi kan utnyttja den biobränsleeldade huvudpannan bättre och undviker att koppla in topplastpannor vid efterfrågetoppar på värme.

Ackumulatorn har så stor kapacitet att den under sommaren tillåter biobränslepannan att stå i fem veckor och då passar man på att utföra årligt underhåll på pannan.

Värmevärden har ett väl utbyggt fjärrvärmenät i Hudiksvall och ungefär 95 procent av de fastigheter som nås av nätet i tätbebyggda delar är också ansluta.

– Nätet byggs ut, men eftersom kunderna samtidigt energieffektiviserar är vårt värmeunderlag konstant, fortsätter Håkan Bergman. Vi hänger med och följer byggplaner i de städer där vi finns och bland annat i Hudiksvall kände vi tidigt till planerna för Kattvikskajen.

Värmevärden har nu som en första etapp lagt ner fjärrvärme i en sträckning av ungefär 100 meter och som är kopplad till det befintliga nätet.

– Vi planerar och projekterar tillsammans med Hudiksvalls kommun och har täta samordningsmöten. De nya fjärrvärmeledningarna har lagts ner samtidigt som kommunen lagt vatten- och avloppsrör i gatustråken. För att underlätta har vi och kommunen dessutom använt samma entreprenörer.

Nästa fas för Värmevärden blir när husbyggnationerna ska komma igång och då övertyga byggherrarna om fördelarna med fjärrvärme.

Lillskär

En av intressenterna för Kattvikskajen är Lillskär Projektutveckling AB som har planer på att i en första etapp uppföra cirka 35 bostadsrättslägenheter i storlekar från 1 till 4 rum och kök. Lillskär anlitade Metod Arkitekter för att ta fram förslag på utformning. Förslaget har hämtat inspiration från hamnmiljön med de karaktäristiska fiskebodarna. Bostädernas fasader är tänkta att utföras i falurött och falusvart.

– Med förslaget sökte vi markanvisning hos kommunen och erhöll också ett markanvisningsavtal, berättar Tore Berglund, som är vd för Lillskär. Just nu ligger som bekant planärendet för Kattvikskajen hos Mark- och miljööverdomstolen. Om utfallet blir positivt, måste vi sedan beakta aktuellt behov av och tillgång till bostäder, innan vi går vidare med projektet.

FAKTA:
Kattvikskajen
Total ombyggnad av kaj
Byggtid: oktober 2016 – september 2018
Byggherre: Hudiksvalls kommun
Entreprenör: Peab
Konstruktör: KFS AnläggningsKonstruktörer AB
Värde: 86 miljoner kronor

Bilden:
Kattvikskajen är det största, mest framträdande och viktigaste projektet i kommunen.
Foto: Philippe Rendu