Nyheter

Byggnadsarbetareförbundet drev byggföretag i konkurs

Det här är historien om Henrik Gustavsson som  fick se sin dröm krossas när hans företag gick i konkurs efter fackförbundet Byggnads blockad. Efter en tio år lång juridisk process står det nu klart att domstolarna anser att Henrik Gustavssons rättigheter kränkts men att han ändå måste stå för rättegångskostnaderna på 2,9 miljoner kronor, skriver siten fplus.

2006 hörde Byggnads av sig till Henrik Gustavssons byggföretag och ville teckna kollektivavtal. Henrik hade då 3 anställda. Men facket fick nobben.

– Varken jag eller mina gubbar var sugna på att betala till politisk verksamhet som facken ägnar sig åt. Jag betalade redan schyssta löner till mina anställda, säger Henrik Gustavsson, till siten fplus.

Efter en tio år juridisk process ansåg domstolarna att Henrik Gustavssons rättigheter förvisso hade kränkts men han måste ändå stå för rättegångskostnaderna:

2, 9 miljoner kronor.

– Det känns konstigt. Jag fick rätt i sak men måste betala kalaset och det kan jag bara inte förstå, säger Henrik Gustavsson.

Centrum för rättvisa tycker att fallet principiellt sett är mycket viktigt och har därför hjälpt entreprenören att driva rättsprocessen.

2006 inledde Byggnads en blockad mot Henrik Gustavssons företag HGS Linköping.

2007 tecknade HGS Linköping ett hängavtal med Byggnads. Men blockaden hade då pågått så länge och slagit så hårt att Henrik Gustavsson tvingades sätta sitt företag i konkurs bara fem dagar senare.

Henrik Gustavsson vände sig till Arbetsdomstolen som inte hade invändningar mot fackets stridsåtgärder. Men Henrik Gustavsson gick vidare och stämde Byggnads vid allmän domstol. Tingsrätten gav entreprenören rätt till skadestånd och menade att stridsåtgärderna var olagliga och kränkte företagets grundläggande rättigheter enligt Europakonventionen.

Byggnads överklagade till hovrätten som kom fram till samma slutsats som tingsrätten. Däremot ansåg inte hovrätten att fackets stridsåtgärder var ”kvalificerat otillbörliga” och avslog skadeståndskravet.

– Det hjälpte inte mig hela vägen men den domen kan förhoppningsvis hjälpa någon annan företagare, säger han.

Nu har Högsta domstolen beslutat att inte ta upp målet för prövning och därmed gäller hovrättens dom som innebär att Henrik Gustavsson måste betala 2,9 miljoner kronor i rättegångskostnader.

Nu kommer den ideella organisationen Centrum för rättvisa betala notan.

– Utan vår hjälp hade Henrik Gustavsson inte haft en chans att få den här viktiga frågan prövad. Detta är en av rättsstatens största utmaningar. Tillgången till rättvisa, att få rätt som enskild, är en plånboksfråga och det är problematiskt, säger Fredrik Bergman från Centrum för rättvisa.

Byggnads är nöjt med utgången av rättsprocessen:

– Det här är ett arbetsrättsligt mål som aldrig borde ha hamnat i allmänna domstolar. Det är skönt att den långa processen är slut och att förbundet vann, säger Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd och Byggnads ombud i målet, till Lag & Avtal.

Henrik Gustavsson är kritisk mot Byggnads som kallat det för ”en seger för alla som tror på den svenska modellen”.

– Hur kan facket vara nöjda med en dom där det framgår att mina rättigheter kränkts? Jag är inget hot mot den svenska modellen. För mig känns det som att facket helt enkelt kom undan den här gången, säger han.