Nyheter

Ny jobbprognos: Fler jobb väntas i byggbranschen i höst

Arbetsgivare i byggbranschen förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft under det fjärde kvartalet 2019, med en sysselsättningstrend på +8 procent. Men sett över tid syns en nedåtgående trend för branschen. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +10 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

– Byggbranschen har långa processer och ledtider, så även om byggtakten avtar så tar det ett tag innan det får genomslag i jobbprognoserna. På kort sikt kan vi konstatera att det är betryggande med en stark jobbprognos för Sverige som helhet, där vi ser den starkaste siffran på två år, säger Per Johansson, vd för Experis i Sverige, en del av ManpowerGroup.

Sysselsättningstrenden för byggbranschen ligger på +8 procent för det fjärde kvartalet 2019, vilket innebär att arbetsgivare förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft i höst. Sett över tid pekar trendkurvan något nedåt, och detta är den svagaste prognosen för branschen sedan andra kvartalet 2018. Prognosen är två procentenheter svagare än förra kvartalet då den låg på +10 procent. Jämfört med motsvarande period 2018 är årets prognos fem procentenheter svagare.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger på +10 procent för det fjärde kvartalet 2019. Det är den starkaste prognosen på två år. Jämfört med motsvarande period förra året är prognosen två procentenheter starkare, då svenska arbetsgivare rapporterade en sysselsättningstrend på +8 procent.

Svenska branscher med starkast jobbprognoser
1. Hotell- och restaurangbranschen, +14 procent
2. Offentlig sektor, +14 procent
3. Tjänstesektorn (finans-, fastighets- och uppdragssektorn), +12 procent
4. Transport- och logistiksektorn, +12 procent
5. De gröna näringarna (jordbruk, skogsbruk och fiske), +9 procent

ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer för det första kvartalet 2020 presenteras den 10 december.

Om sysselsättningstrenden
Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det fjärde kvartalet 2019 förväntar sig 13 procent av de svenska arbetsgivarna en ökad sysselsättning, 4 procent förväntar sig att minska arbetsstyrkan, 2 procent svarar vet ej och majoriteten (81 procent) förutser en oförändrad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +9 procent och när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +10 procent.

Om ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer
ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer (ManpowerGroup Employment Outlook Survey) har funnits i Sverige i 16 år och är den enda undersökning som mäter framtida sysselsättning globalt, det vill säga hur arbetsgivare bedömer det kommande kvartalet istället för att mäta vad som redan har hänt.

Undersökningen baseras på intervjuer med drygt 59 000 arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor i 44 länder. I Sverige har drygt 750 intervjuer genomförts. De som tillfrågas utgör ett representativt urval bland arbetsgivare i respektive land, och de har inte hämtats från Manpowers kundregister. Under drygt 50 år har samma fråga ställts till arbetsgivare i bland annat USA, Storbritannien och Kanada. Resultatet av undersökningen är väl använt av beslutsfattare och analytiker världen över.