Nyheter

Svensk arkitekt bygger Kebony-hus i Stockholmsförort

En halvtimme utanför Stockholm, i den lilla tätorten Ekerö, ligger en naturpärla till hus mellan tallarna.

Här bor arkitekten Matthew Eastwood, som till vardags jobbar på arkitektfirman Tengbom, med fru och två barn. Familjen ville bygga ett hem i natursköna omgivningar, utan att ”tränga sig på”.

– Tanken var att placera in huset så försiktigt som möjligt i den känsliga omgivningen och låta det smälta in naturligt bland träd, berg, mossa och blåbärsris, berättar Matthew.

Ett hem där naturen spelar huvudrollen

Huset är på 170 m2 och består av tre sovrum, två badrum och ett stort vardagsrum med öppen kökslösning. Matsalsdelen har glasväggar på båda sidor, så att man utifrån kan se rakt igenom delar av byggnaden. Mycket naturligt dagsljus och utsikt mot skogen runt om är genomgående drag för hela huset och bygger på arkitektens vision om att omfamna skogen som en del av hemmet.

Matthew visste redan från projektets allra första dag att han ville ha inklädning i trävirke, men det var inte helt enkelt att hitta ett naturligt material som levde upp till alla praktiska, etiska och estetiska krav.

– Exteriören är inspirerad av tallskogen runt tomten, så när vi skulle välja material var det viktigt att det var naturligt trävirke med karaktär och som tål väder och vind, påpekar han.

Underhållsfritt material

Dessutom ville familjen ha ett underhållsfritt material, eftersom de inte vill måla eller behandla huset med kemikalier som kan påverka naturen.

– Med de kriterierna föll valet lätt på Kebony, säger Matthew. Det fanns helt enkelt ingen annan leverantör som kunde mäta sig med dess kvalitet, utseende och miljöhänsyn.

Miljövänlig teknik

Norska Kebony är behandlat med en miljövänlig och patenterad teknik som förbättrar träets cellväggar och ger det egenskaper som motsvarar lövträets (hardwood) – med optimal hårdhet, hållbarhet och dimensionsstabilitet. Den unika processen ger dessutom Kebony-trävirke det karakteristiska utseendet, som bara blir vackrare med åren.

Matthew menar att många glömmer att uppskatta hur trä åldras när man väljer trävirke till inklädning utomhus.

– Något vi verkligen föll för med Kebony är att det levereras med en varm och exotisk brun färg, men sedan glider över i en silvergrå färgskala. Det ligger något poetiskt i att trävirket lever och utvecklas tillsammans med hemmet och de människor som bor i det.

Imponerade på branschen

Dennis Hedenskog från byggmäklaren Leadme bistod Matthew och entreprenören under byggprocessen och blev tidigt imponerad av det ambitiösa och egendesignade projektet och särskilt av valet att använda ett naturligt trämaterial till inklädning.

– Kebony var väldigt bra att jobba med som material, men framför allt är vi väldigt nöjda med det estetiska resultatet, berättar han.

Ett hus att beundra

Sedan huset blev klart har Matthew och familjen fått många förfrågningar från människor som är nyfikna på husets träinklädnad.

– Det här är verkligen ett hus man lägger märke till och även förbipasserande stannar upp och frågar vilket trävirke vi har använt. Det är nästan ingen som kan tro att det är naturlig furu och att det till råga på allt är helt underhållsfritt. Då berättar jag för dem om den norskutvecklade Kebony-tekniken, ler den nöjde husägaren.

KEBONY-HUS I SKOGEN: När husbyggaren skulle välja material var det viktigt att det var naturligt trävirke med karaktär och som tål väder och vind.

Foto: Gustaf Svanberg.

www.kebony.se

Se filmen här:
https://leadme.se/projekt/nyproduktion-ekero/