Nyheter

Berendsen gör svenska hotell mer hållbara med miljömärkta textilier

Besöksnäringen står inför stora utmaningar när det kommer till att reducera sin klimatpåverkan. En hållbar tillväxt kommer att kräva både ett förändrat beteende från konsumenterna och klimatanpassade lösningar från producenterna. Berendsen, som är Sveriges största serviceleverantör av textilier till hotellnäringen byter nu ut 100% av alla underlakan och 65% utav alla örngott och påslakan, allt för att ta sitt ansvar i ledet att göra Sveriges hotell mer hållbara.

– Istället för att lansera en ny serie miljömärkta sängkläder som ett tillval för våra hotellkunder har vi valt att byta ut textilstocken utan extra kostnad för kunderna. Övergången sker successivt, i takt med att uttjänta textilier byts ut. Som marknadsledande ser vi det som vårt självklara ansvar att vara proaktiva och agera på marknadens förväntningar, säger Malene Paludan, produktchef på Berendsen.

Hotelltextilierna kommer framöver att ha miljömärkningarna BCI-bomull, EU-blomman samt OEKO-TEX 100

– Textiliernas livscykel börjar ute på fälten där bomull odlas. Vi har valt att använda textilier med Better Cotton Initiative (BCI)-märkning, som bland annat innebär att bönderna utbildas i att odla och underhålla markerna för att inte utarma jordarna eller förbruka för mycket vatten. EU-blomman säkerställer att textilierna sedan bearbetas och framställs på fabrikerna med så lite kemikalier och utsläpp av avloppsvatten som möjligt. OEKO-TEX 100 är en garanti för hotellens gäster att sängkläderna som de sover i är fria från hälsoskadliga ämnen, säger Lina K Wiles, Hållbarhetschef på Berendsen.

En del av de nya sängkläderna är även miljöoptimerade genom att polyesterinnehållet har ökats så att metervaran nu består av 40% BCI-bomull och 60% polyester, vilket både sparar vatten och garanterar att textilierna håller längre.

-Vår enskilt största miljöpåverkan idag kommer från odling, framställning och produktion av textilierna. Det är enormt vattenkrävande att både odla och tvätta bomull. Genom att öka polyesterandelen minskar vattenförbrukningen både i textilproduktionen och i vår tvättprocess, fortsätter Lina K Wiles.

Dessutom gör polyester att sängkläderna är mer tåliga mot slitage och fläckar, vilket bidrar till att de får en längre livslängd. Med innovativ spinnteknik bibehålls komforten och lakanen är lika sköna att sova i som lakan med högre bomullsinnehåll.

– Att vara branschledande kommer med ett ansvar att driva utvecklingen framåt och förekomma framtidens krav och förväntningar på mer hållbara lösningar. Det ansvaret axlar vi med stolthet, avslutar Lina K Wiles.

Miljömärkningar:
EU-blomman: Den officiella europeiska miljömärkningen som bland annat ställer krav på användning och utsläpp av kemikalier under bearbetning och framställning av textilierna.

BCI-bomull: Det är en icke-vinstdrivande organisation som säkerställer anständiga arbetsvillkor och rättigheter för bomullsodlare. BCI-jordbrukare utbildas även i att odla jorden med ansvarsfull vattenförbrukning och minimal användning av bekämpningsmedel.

OEKO-TEX (STANDARD 100): Märkning för textilier som testas mot hälso- och miljöskadliga ämnen.

Fakta:
2018 gjorde svenska och utländska turister 65 miljoner övernattningar i Sverige, vilket gjorde 2018 till ett rekordår för svensk turism. En stor del av dessa turister övernattade på något av landets hotell.
Berendsen är Sveriges ledande uthyrare av hotelltextilier på den svenska marknaden. Berendsens hotellkunder får sina textilier tvättade på miljöoptimerade industritvätterier som uppfyller Svanen-märkets krav på att reducera förbrukningen av vatten, energi och tvättmedel.