Nyheter

Riksbyggens Brf Viva och Brf Tornväktaren nominerade till Solenergipriset

Riksbyggens Brf Viva i Göteborg och Riksbyggen Brf Tornväktaren IV i Ystad har båda nominerats i Solenergiprisets kategori ”Årets anläggning”. De båda anläggningar har energilager i form av batterier för att solenergin ska kunna användas när den som bäst behövs.
Solenergipriset delas årligen ut av Svensk Solenergi. Priset i kategorin Årets anläggning delas ut till ”en anläggning som kan marknadsföras som ett bra exempel och ges till den som låtit uppföra anläggningen”.


– Vi är väldigt stolta och glada över nomineringarna som är två riktigt bra exempel på solcellsanläggningar dels i nyproduktion (Viva) dels i det befintliga bostadsbeståndet (Tornväktaren). Vill vi skapa mer hållbara boendemiljöer och slå vakt om vår planet behöver vi jobba med både nyproduktionen och det befintliga beståndet samtidigt, säger Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen.


Unik energilagring i bussbatterier från Volvo
I Riksbyggens Brf Viva på Guldheden i Göteborg testas ett unikt system där energi från solceller på byggnadernas tak lagras i begagnade elbussbatterier från Linje 55. Med hjälp av energilagret skapas flexibilitet i energianvändningen och fastigheternas effekttoppar kapas. Energilagret bidrar också till att effektivisera det omgivande elnätet i staden. Bakom projektet står Riksbyggen, Volvo, Göteborg Energi och Johanneberg Science Park.


– Att återanvända begagnade elbussbatterier i Riksbyggens Brf Viva för att lagra solel är smått genialiskt. Projektet med bussbatterierna visar också att energi- och fastighetsbranschen samt fordonsindustrin tillsammans kan hitta nya smarta lösningar och kan komplettera varandra på ett nytt sätt, säger Anders Johansson, biträdande marknadsområdeschef, Riksbyggen.


Energilagret i Brf Viva består av 14 stycken begagnade elbussbatterier. Energin som lagras i batterierna kommer från solceller på fastigheternas tak. Batterierna kan också laddas med förnybar el från det omgivande elnätet när priset är lågt.
Den egenproducerade solelen kan användas, lagras eller säljas beroende på vilket som är mest fördelaktigt för tillfället. Energilagret (200 kWh) innebär att endast fyra procent av den egenproducerade solelen behöver säljas jämfört med 20 procent utan energilager. Ett fullt energilager räcker till att ladda ungefär 4,5 elbilar (á 40 kWh), 30 elcyklar (á 0,5 kWh) och köra fem tvättmaskiner (á 1 kWh)

.
60-års jubilar klimatsmart med senaste tekniken
Riksbyggen Brf Tornväktaren IV i Ystad installerade under 2018 en solcellsanläggning med batteribackup. Solcellsanläggning är på 42 kWp och bestå av 228 kvm solceller. Produktionen kommer att mätas och redovisas på display monterad på fasaden samt via webben. 

Anläggningen är en del av en större ombyggnation som föreningen har genomfört: Ombyggnaden innefattar renovering av tak, skorstenar, fasad, närvarostyrd LED-belysning.
Föreningen har sedan tidigare installerat IMD (individuell mätning och debitering) vilket möjliggör för föreningen att nyttja elen från solenergin till bostadsrätterna också och inte bara till själva fastigheten. Anläggningen invigdes i samband med Riksbyggen Brf Tornväktaren IV firade 60-år i juni förra året.