Nyheter

Archus vinner arkitekturpris för Kokpunkten och Steam Hotel

Sveriges Arkitekter Västmanlands Arkitekturpris 2019 har tilldelats Kokpunkten och The Steam Hotel i Västerås. Archus Arkitektur ritade Sveriges första actionbad, Kokpunkten 2014 och tack vare detta, fick Archus ta fram de första hotellskisserna till spektakulära Steam Hotel. När hotellet sedan byggdes, förverkligades visionen att spela på byggnadens gamla historia.
Nu är det klart att Archus med om- och tillbyggnad av Kokpunkten och The Steam Hotel (Ångkraftverket) i Västerås vinner Sveriges Arkitekter Västmanlands Arkitekturpris 2019.
– Genom att dela ut det här priset vill vi lyfta fram några av de många vackra och intressanta arkitektur- och gestaltningsprojekt som genomförts i Västmanland de senaste fem åren, säger Barbro Sollén Wilcox, ordförande i Sveriges Arkitekter Västmanland.
– Det här gläder oss enormt mycket. Det var en komplex men rolig uppgift att omvandla ett gammalt ångkraftverk till norra Europas mest spektakulära actionbad utan att förlora det gamla kulturarvet. Resultatet är en skapelse med ljus, bild, ljud som överraskar besökaren tillsammans med badupplevelser långt utanför fantasins gränser, säger Johnnie Pettersson, vd på Archus AB.
– Att gå in i Steam Hotel är lite som att gå ombord på ett skepp och färdas genom tiden.
Juryns motivering:
”Tekniken, historien omkring och beslutet att en gång bygga det statliga ångkraftverket i Västerås är i sig så intressant att byggnaden 1999 utsågs till byggnadsminne. Beslutet att genomföra nuvarande ombyggnad och på det sätt som nu är gjort med upplevelsebad, hotell med konferens, restaurang samt förhoppningsvis ett framtida tekniskt el-museum bör belönas med ett arkitekturpris. Att gå in i Steam hotel är lite som att gå ombord på ett skepp och färdas genom tiden. Från utsikten över Mälararkipelagen med dess första bosättare till industrinostalgisk Steampunk-kultur. Rummen i restaurang och hotell utgörs omväxlande av dunkla prång och gångar och hisnande hallar och fantastisk utsikt över vatten. Inredningen är lastad med tunga material och med ålderdomliga instrument som berättar om industrihistorien.”
Juryn bestod av:
Nora Kvassman, Arkitekt, Stadsbyggnadsförvaltningen, Västerås
Ola Wikström, Arkitekt i egen regi
Lotta Lindstam, Arkitekt och tidigare stadsbyggnadsdirektör i Västerås
Carl Blomqvist, Landskapsarkitekt i egen regi
Jennifer Espling, konstnär och miljökonsult
Prisutdelning, med närvaro av pristagarna, kommer att ske tisdag den 7 maj kl. 18.00 på Västerås konstmuseum.
Kokpunkten och The Steam Hotel – om– och tillbyggnad (Ångkraftverket), Västerås:
Arkitekt, Kokpunkten, hotellentré- och konferensdel: Archus Arkitektur AB, Västerås (2014)
Koncept och Inredning, The Steam Hotel: Spik Studios, Göteborg (2017)
Landskapsarkitekt, utemiljö: Mälark AB, Västerås
Arkitekt, Ångkraftverket: Erik Hahr (1917)
Uppdragsgivare: PEAB/ Kokpunkten Fastighets (KFAB)
Foto: Anders Fredriksén