Nyheter

”Hur man blåser en bostadsrättförening”

HSB Bostadsrättsföreningen Ida i Malmö har under flera år haft problem med både kriminella styrelsemedlemmar och oärliga leverantörer. Efter att ett av Sveriges största bedrägerier uppdagades valdes i december 2017 en ny styrelse med Fredrik Eklöf i spetsen, som arbetat dag och natt med att städa upp i föreningen. Nu erbjuder han en föreläsning i ämnet – för att inte fler föreningar ska bli lurade.

– Jag vill upplysa andra styrelsemedlemmar om hur det kan se ut och vad Brf Ida gjorde för att rida ut stormen, säger Fredrik Eklöf, ny ordförande i Brf Ida. 
HSB Brf Ida i Malmö har under en längre tid varit måltavla för ett stort antal uppseendeväckande rubriker. Bland annat har den före detta ordföranden och två byggföretag dömts i tingsrätten för mutbrott. När Fredrik Eklöf flyttade in i föreningen juli 2017 var det i tron om att föreningen hade en god och välskött ekonomi – eftersom ryktet länge varit gott och årsredovisningen såg bra ut. Men en månad senare skrev tidningarna att föreningen blivit lurad på flera hundra miljoner kronor och det talades om konkurs.
Fredrik blev vald till ny ordförande i december 2017 och möttes bland annat av 130 fakturor som väntade på att attesteras.
– Det enda vi visste då var att föreningen helt enkelt hade blivit blåst. Då började ett jättearbete med att gå igenom alla fakturor, säkerställa avtal och försöka avgöra vilka fakturor som egentligen skulle betalas. Vi hade i det här läget ingen aning om vilka av alla dessa leverantörer vi kunde lita på. Eftersom Ekobrottsmyndigheten hade beslagtagit alla dokument i föreningen kunde vi heller inte hitta våra versioner av avtalen, säger Fredrik Eklöf.
Började om från noll
De flesta leverantörer som väntade på att deras fakturor skulle betalas var förstående för situationen hos Brf Ida. Styrelsen bestämde att så när som på alla avtal skulle sägas upp, för att konkurrensutsättas och omförhandlas. Förutom att den tidigare ordföranden och vicevärden hade blåst föreningen på mångmiljonbelopp, uppdagades det nu även att många ”vanliga” avtal hade saltats.
– När vi omförhandlade alla avtal och fick nya offerter märkte vi att vi i vissa fall fick tillbaka avtal på halva det beloppet som vi tidigare hade betalat – även från ”seriösa” leverantörer. Vi insåg att föreningen hade betalat väldigt mycket för mycket i många avtal, vilket var otroligt oroväckande, säger Fredrik Eklöf.
Efter hårt arbete med att få ekonomin att gå ihop ser det nu mycket ljusare ut hos föreningen. Föreningen kunde under 2018 till exempel amortera 14 miljoner kronor på sina lån.
För att inte fler föreningar ska riskera att utsättas för liknande situationer, har Fredrik tagit fram föreläsningen ”Hur man blåser en bostadsrättsförening”.
– Jag arbetar som föreläsare och utbildare i ledarskapsfrågor. Nu vill jag, utifrån min erfarenhet från Brf Ida, upplysa andra föreningsmedlemmar om hur de kan tänka för att inte bli lurade. Det allra viktigaste är att säkra avtal, jämföra offerter från flera olika leverantörer och alltid dubbelkolla. Många lever i tron om att ”det där har nog någon annan koll på”, vilket är farligt, säger Fredrik Eklöf.
Tryggare boende
Efter år i kris har Brf Ida återigen blivit en trygg plats att bo på. Fredrik Eklöf och den nya styrelsen har fått många positiva kommentarer från de boende, som också numer vågar engagera sig mer och delta på olika aktiviteter. Förutom att få ordning på ekonomin har föreningen också en ny ekonomisk och teknisk förvaltare, Bredablick Förvaltning.
– Vår nya förvaltare har, precis som vi, en hög ambition med föreningen – den ska bli den bäst skötta i landet och vi är nu på god väg att lyckas, avslutar Fredrik Eklöf.