Förlossningsvården vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg tar stora utvecklingskliv. Nu planeras en helt ny vårdbyggnad för vården kring graviditet, förlossning och nyfödda. Det nya höghuset ska stå klart kring 2026.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset har i flera år planerat för en ny vårdbyggnad för förlossningsverksamheten och neonatalsjukvården, och i höstas sa regionstyrelsen ja till att finansiera byggprojektet.
– Att få bygga detta är absolut nödvändigt för att klara ett förväntat ökat antal förlossningar i framtiden. Vi vill även kunna erbjuda moderna och funktionella lokaler för våra födande kvinnor, deras närstående och deras nyfödda barn. Det känns fantastiskt roligt att regionstyrelsen sagt ja till projektet. Äntligen! säger Anneli Falk, projektledare.
En av de viktigaste grundstenarna i utformningen av höghuset varit att familjen alltid skall ges möjlighet att hålla ihop i alla situationer under hela vårdkedjan. Genom familjerum på alla avdelningar och föräldraalkover vid intensivvårdsrummen kan hela familjen delta i vård och omsorg av barnet. Det nya höghuset kommer att innehålla tre förlossningsavdelningar (i ett senare skede även en fjärde förlossningsavdelning), flera BB-avdelningar, avdelning för neonatal intensivvård samt familjevård. Höghuset inrymmer även plats för administration och forskning.
– Vi har i projektet arbetat med att vårdmiljön ska kännas välkomnande, allt från entréer till förlossningsrum och vårdrum. Det har också varit viktigt att satsa på flera mindre förlossningsenheter i huset för att skapa trygghet och orienterbarhet. Färger och materialval med naturen som tema kommer att bidra till en lugn och rofylld atmosfär att vistas i, säger Anneli Falk.
Fakta:
Kvinnokliniken på Östra sjukhuset byggdes 1968. Sedan dess har 200 000 bebisar sett dagens ljus där. Mycket har hänt med förlossningsvården under den tiden – inte minst har antalet förlossningar på Östra sjukhuset nästan trefaldigats, för att nu vara uppe runt 10 000 per år. Dessutom bedrivs högspecialiserad neonatalvård på Östra sjukhuset. 1968 överlevde nästan inga barn födda före graviditetsvecka 28. Nu klarar sig 95 procent av dem. Bra lokaler är därför en förutsättning för att fortsätta att ta den här utvecklingen in i framtiden.
Bild: Liljewall