Nyheter

Riksbanksveteranen Lars EO Svensson: "Amorteringskraven är onödiga"

Riksbanksveteranen Lars EO Svensson sågar amorteringskraven och pekar ut det största hotet mot bostadspriserna.
– Det finns inget sakligt skäl till att införa amorteringskraven, säger han i en intervju till  Dagens Industri.
Lars EO Svensson, tidigare vice riksbankschef och professor vid Princetonuniversitetet, i dag affilierad professor vid Handelshögskolan i Stockholm, hävdar idag i en intervju i Dagens Industri att svenska bostadspriser inte är uppblåsta och att de inte utgör någon risk för svensk ekonomi. Amorteringskraven tynger bostadspriserna och krossar kalkylen för stora grupper av bostadsköpare.
FI-chefen Erik Thedéen får underkänt av professor Svensson.
I Sverige pekar däremot en genomsnittlig belåningsgrad på 55 procent mot att få hushåll i dag shoppar loss med bolånepengar, visar Lars EO Svensson i en ny uppsats.
En framtida räntechock mot Sverige menar han är orealistisk, med argumentet att räntorna snarare sänks än skjuter i höjden vid en kris. Det enda verkliga hotet han ser mot bostadspriserna är ytterligare oförsiktiga åtstramningar – exempelvis slopade ränteavdrag.
Prisfallet hösten 2017 sammanföll med bostadsköparnas insikt om amorteringskravet och dess kommande skärpning, konstaterar ekonomiprofessorn.
– Risken för lägre bostadspriser är huvudsakligen politisk.
Internationella jämförelser missar viktiga specifika omständigheter. Till exempel att vi inte har någon ‘buy-to-let’ att tala om i Sverige, att man köper bostäder i första hand som investeringsobjekt. Att jämföra bostadspriser i relation till hyror är också missvisande eftersom vi har artificiellt låga hyror i Sverige, på grund av hyresregleringen, säger Lars EO Svensson till Dagens Industri.