Nyheter

Camp Adventure Tower

Nu lyfter vi blicken till andra sidan sundet. En spännande utmaning och ett häftigt projekt blir nu en ny turistattraktion endast 45 minuter från brofästet. Från skogsgolv upp längs trädkronorna och över trädtopparna sträcker sig tornet som ger utsikt över sydsjälland och hela vägen till Köpenhamns horisont vid solsken och klart väder.
Utmaningen – att borra, forma muttergänga och fästa stora plåtstycken tillverkade i rosttrögt stål, även kallat cortenstål. Plåtarna skall dessutom monteras helt oskyddade och konstant utsatta för väder och vind, på upp till 45 meters höjd. Cortenstål är rosttrögt stål som har legerats med koppar, krom, nickel och fosfor och är till sin natur ett robust material. Efter en tids exponering av luft och fukt gör legeringen att stålet oxideras. Oxidskiktet har god vidhäftning och bromsar fukt att tränga in och orsaka vidare korrosion. Det rostar dessutom generellt sett långsammare än vanligt stål, men erbjuder utmaningar när det gäller kontaktkorrosion med mötande material som till exempel infästningar.
Nu är det enorma utsiktstornet som en del Camp Adventure Park under slutdelen av färdigställarfasen och tornet öppnar den 31 mars 2019. Tornet har skapat intresse internationellt både för sitt utförande och sitt läge intill E47 söder om Köpenhamn invid EJOT’s kontor i Rönnede. Tornet har 13 spiraler och avslutas med en 360 graders utsikt, dessutom är det konstruerat för att smälta in i naturen och bjuder på vyer från 45 meters höjd.
Höjdrädd? Då är det kolossala tornet som uppförs som en del av klätterparken Camp Adventure Park ingenting för dig. Den som tar sig allra högst upp i tornet kommer att befinna sig på 45 meter höjd ovanför marken, mitt i skogen och med besöksplatån högt över trädtopparna. Tornet, ritat av EFFEKT Arkitekter, uppförs på Sjællands högsta punkt cirka 45 minuters resa söderut från Köpenhamn efter E47 i Gisselfeld Kloster-skog på natursköna Själland. Skogen är privatägd men öppen för. Om någon månad väntas allt vara klart och så sent som i maj 2018 satte man spaden i jorden och byggde inledningsvis ett fundament nästan lika tungt som det 600 ton tunga tornet. Det för att konstruktionen ska stå stadigt även under riktigt hård blåst.
Den skruvade vägen upp i tornet kommer att leda besökaren upp mot trädtopparna och ännu högre. Vid bra väder kommer man från toppen att kunna se 25 km i alla riktningar.
Och det är inte för inte som tornet har fått internationell uppmärksamhet. Bland annat den tyska tidningen Der Spiegel har varit på besök i klätterparken, Aftonbladet har gjort ett reportage och till och med Amerikanska Time Magazine har rapporterat. En stor anledning till intresset internationellt anser Kasper Larsen, affärsutvecklare på Camp Adventure, beror på att det inte är ett vanligt utsiktstorn utan att det har uppförts med genomarbetade detaljer och för att smälta samman med naturen. Tornet är det första av sitt slag i Skandinavien. Valet föll på ett material i strukturerna som är Rosttrögt. Att hitta snygga infästningar som dels klarar de korrosiva utmaningarna samtidigt som infästningen skall kunna borras i och forma en muttergänga i materialet och fungera som fästpunkt under tornets hela livslängd kräver kunskaper inom applikation och tillverkning av fästelement.
Efter omfattande utprovningar föll valet på EJOT’s rostfria borrande självgängande skruv med kupol skalle och TX-drivning, JT3 FR 2H 4,8 x 19. Skruven har förmonterad bricka i rostfritt stål med tätning av EPDM-gummi och är lackad i RAL 8007 för att smälta in i miljön.
Projektet har delvis finansierats med EU-medel och privata investeringar. Faxe kommun har beslutat om en inträdesavgift om 125 DKK som ska användas för underhåll av tornet. Man räknar med att utsiktstornet ska locka omkring 100 000 besökare per år. Tornet har byggts för att smälta in i naturen. Rampens längd för att ta sig till toppen är cirka 700 meter lång. Skogen är högst närvarande för den som besöker tornet i Camp Adventure Park. Lutningen på rampen upp är ungefär 7,5 grader.
Projektnamn: Camp Adventure Park
Invigning: 31 mars 2019
Arkitekt: EFFEKT Arkitekter
Bild: EFFEKT Arkitekter