Sveafastigheter Bostad har nominerats till årets hållbarhetspris. Priset delas ut av Västerås stad som en del i arbetet för att skapa en hållbar stad. Med priset vill Västerås stad uppmuntra lokala företag att arbeta hållbart, visa att olika företag kan bidra på olika sätt och att alla kan göra något för att bidra till ett hållbart samhälle.
Sveafastigheter Bostad färdigställde 2018 plusenergihuset Neptun, som certifierats som Miljöbyggnad Guld och är nominerat till Årets bygge. Nu utvecklar Sveafastigheter Bostad plusenergimodellen ytterligare genom byggnationen av trygghetsboendet Hydran enligt ny definition av Mälardalens Högskola på plusenergihus som värms upp med fjärrvärme istället för bergvärme.
Sveafastigheter Bostad nomineras till Årets hållbarhetspris med motiveringen ”Genom forskningsnära samarbeten och ny teknik som minskar koldioxidutsläppen, vågar Sveafastigheter vara pionjärer och bygga framtidens bostäder. Plusenergihusen på Öster Mälarstrand producerar mer energi än de gör av med. Med en uttalad hållbarhetsstrategi bygger de trygga kvarter med fokus på människan som ska bo där” skriver juryn på https://guldstank.se/aretshallbarhetspris/
– Vi är stolta över att vårt arbete för att bidra till minskad klimatpåverkan och bra boende för människor uppmärksammats av Västerås stad. Vi vill driva innovation och skapa nya lösningar inom hela sprektret av de möjligheter och utmaningar som finns inom hållbar utveckling. Det handlar om alltifrån att skapa bra boende för människor till att bidra till minskad klimatpåverkan, säger Harry Mc Neil, hållbarhetschef på Sveafastigheter Bostad.
Sveafastigheter Bostad vann under 2018 två markanvisningar i Stockholm där social hållbarhet stod i fokus, inom det uppmärksammans Fokus Skärholmen och Hagsätra station. Som en del i hållbarhetsarbetet har Sveafastigheter Bostad efter färdigställandet av Neptun i Västerås ska företaget nu utveckla processverktyg för minska CO2- avtrycket. Projektet ”Betongbygglådan” beviljats stöd från Boverkets Stöd till innovativt och hållbart bostadsbyggande.-
– Kartläggningen av förbrukad CO2 i betongstommen i projektet Neptun ger oss värdefulla kunskaper om hur och var vi bäst kan utveckla framtida betongstommar med målsättningen att före 2030 kunna halvera nuvarande nivåer av CO2, säger Lars Gärde, affärsutvecklingschef Sveafastigheter Bostad.
Nu avgörs tävlingen genom omröstning genom folkets röst och omröstning via sms. Vinnaren presenteras på Guldstänksgalan den 14 mars 2019. Kriterierna är:
”Årets hållbarhetspris delas ut till ett företag i Västerås som på ett föredömligt och inspirerande sätt integrerar hållbarhetsfrågorna i företagets affärsstrategi och tar långsiktigt ansvar för den egna verksamhetens påverkan på branschen, samhället och ekosystemen. Företaget bygger sin verksamhet på ansvar och goda relationer, arbetar långsiktigt och integrerar de tre perspektiven social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet i sin verksamhet. Beroende på vilken verksamhet företaget bedriver kan de tre perspektiven ha olika vikt i företagets hållbarhetsarbete. Företaget fokuserar på vad som är väsentligt och var det är väsentligt ur ett hållbart perspektiv. Företaget ska ha ett samhällsengagemang, vara en förebild i sin bransch och inspirera andra.”