Nyheter

Kamerabevakning kan bli vanligare

Regeringen har nyligen lagt fram ett förslag som ska ge utökade möjligheter till kamerabevakning. Ett förslag som kan komma att påverka många av landets bostadsrättsinnehavare. Att kamerabevaka gemensamma utrymmen har nämligen blivit en allt vanligare fråga bland landets bostadsrättföreningar.

SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum förtydligar hur den nya lagen kan komma att påverka.

Att ovälkomna gäster i gemensamma utrymmen som garage eller trappuppgångar länge varit ett problem för många av landets bostadsrättsinnehavare är något som SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum kan vittna om. För en del bostadsrättsföreningar kan kamerabevakning vara en lösning av problemet. En åtgärd som dock inte sällan skapat heta diskussioner. Nu föreslår regeringen en uppdatering av den tidigare kameraövervakningslagen för att underlätta bevakning i gemensamma utrymmen. Den nya lagen föreslås ge ökade möjligheter till användning av kamerabevakning där det finns problem med ordningsstörning. Förändringen jämfört med tidigare syftar främst till att underlätta bevakning av allmänna ytor för brottsbekämpning.

– Kravnivån som tidigare funnits kommer att ligga kvar när det gäller utrymmen i fastigheten, såsom bostadsrättsföreningar. Det är när det kommer till exempelvis gemensamma större garage som det kan yttra sig annorlunda gentemot idag. Finns det problem med brott och förstörelse av bilar i ett gemensamt garage kommer det finnas större möjligheter till att sätta upp kameror för bevakning, säger Nina Wahlberg, Affärsområdeschef Teknisk förvaltning på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum.

Ett annat gemensamt utrymme där det ofta diskuteras kamerabevakningens vara eller inte vara är det gemensamma soprummet. Ett utrymme som enligt Nina Wahlberg, inte alltid kräver fullt så drastiska åtgärder som en bevakningskamera.

– Om bostadsrättsföreningen har problem med ordningen i soprummet behöver de lösa problematiken på bästa sätt. Beror stöket på att det finns för lite utrymme? Kanske blir det rörigt för att det är mörkt och instängt? Då kan ett alternativ vara att öppna upp, förbättra belysningen och samtidigt öka säkerheten, avslutar Nina Wahlberg.