Nyheter

Topplistan: Sveriges 5 största fastighetsfamiljer

Flera generationsskiften har redan skett i ett flertal fastighetsfamiljer i Sverige, rapporterar Dagens Industri.

– Bestånden byggdes upp på byggmästarmaner vilket innebär att man successivt bygger det man äger. Eftersom man generellt inte säljer övergår bolaget efter ett eller två decennier till att främst förvalta. Flera av bolagen har fortsatt att arbeta på det viset fram till i dag, exempelvis Einar Mattsson eller Ernst Rosén, medan andra har gått in i ren förvaltning, säger Felix Ridderström på fastighetsrådgivaren Svefa till Dagens Industri.

Vad är då ett ett familjeägt bolag?

– Visserligen är detta en generalisering, men som konsult upplever jag en stolthet, långsiktighet, och personlighet som inte finns i tjänstemannastyrda eller mer finansiellt drivna bolag, säger Felix Ridderström.

Fastighetsmarknaden blir ju allt mer finansiellt betonad. På sätt och vis är det synd då det borde vara bättre för en region med starka entreprenörer med lokal förankring. Sedan ska man väl inte generalisera alltför mycket då det finns börsnoterade eller institutionella bolag som betyder väldigt mycket för stadsutvecklingen på sina hemmamarknader och det finns generationsägda familjebolag som i stor utsträckning gått in i passiv förvaltning, fortsätter Felix Ridderström till Dagens Industri.

Sveriges fastighetsfamiljer – 5 i topp:

1/Stena Fastigheter

Taxeringsvärde 21.7 (MDR)

Familj: Olsson

 

2/Olov Lindgren

Taxeringsvärde: 8,7 (MDR)

Familj: Lindgren

 

3/Ikano Holding (Bostad)

Taxeringsvärde: 6,6 (MDR)

Familj: Kamprad

 

4/Einar Mattsson

Taxeringsvärde: 6,3 (MDR)

Familj: Ränk

 

5/AxFast (del av Axel-Johnsongruppen)

Taxeringsvärde: 5,5 (MDR)

Familj: Ax:son Johnson