Nyheter

Byggstart för de nya sjukhusbyggnaderna på Malmö sjukhusområde

Den 2 maj kl 11.30 blir det byggstart för de två huskroppar som kommer att utmärka det nya sjukhusområdet i Malmö.

Region Skåne investerar drygt 12 miljarder för att skapa lokaler och miljöer som möjliggör högkvalitativ hälso- och sjukvård på sjukhusområdet i Malmö.

– Nu påbörjas bygget av morgondagens universitetssjukhus. Det är en stor investering för framtidens välfärd som möjliggör än mer specialiserad vård och en förbättrad arbetsmiljö för våra medarbetare, säger Henrik Fritzon (S) regionstyrelsens ordförande.

Den nya vårdbyggnaden kommer att ge sjukhuset cirka 100 000 kvadratmeter ny vårdyta, det motsvarar 15 fotbollsplaner. Huskropparna kommer att bli nio respektive tio våningar höga. Det innebär en byggnadshöjd på över femtio meter och husen får en utformning som harmoniserar med den befintliga stadsmiljön.

Vårdbyggnadens fasad kommer kläs med gult tegel och trä som harmoniserar väl med omgivande byggnader och miljö. Glaspartier skapar välkomnande och transparenta entréer för att skapa trygghet och underlätta orienteringen för patienter, anhöriga och personal.

Byggstarten ingår i den mycket omfattande moderniseringen av sjukhusområdena i Malmö, Lund och Helsingborg som Regionstyrelsen fattade beslut om 2013.

Henrik Fritzon, Ordförande Regionstyrelsen, Region Skåne, Carl Johan Sonesson, 2:e vice ordförande Regionstyrelsen, Region Skåne och Katrin Stjernfeldt-Jammeh, Ordförande Kommunstyrelsen, Malmö Stad närvarar vid byggstarten.

Illustration: White