Nyheter

Yrkes-SM: Nu koras Sveriges bästa unga hantverkare

Idag inleds Yrkes-SM i Arenastaden i Uppsala och ett 50-tal elever från gymnasieskolornas bygg- och anläggningsprogram kommer att göra upp om titlarna. Tävlingarna pågår till på fredag och 25000 besökare väntas.

– Det här är en fantastisk möjlighet att träffa och inspireras av våra fantastiskt skickliga gymnasieungdomar från hela landet, säger Lars Tullstedt från Construction Skills Sweden.

Det är för åttonde gången som Yrkes-SM arrangeras i Sverige – med mål att öka intresse och rekrytering inom bland annat byggbranschen. Förstapris är en guldmedalj och titeln som svensk mästare i sitt yrke. Det öppnar även dörren för möjligheten att få en plats i svenska yrkeslandslaget, som kommer att delta i Yrkes-EM i Budapest i år.

– Vi tycker att tävlingarna är ett kul sätt att utveckla yrkesutbildningarna och öka antalet sökande. Speciellt för oss inom byggsektorn är detta ett utmärkt tillfälle att träffa ungdomar och berätta att de behövs hos oss, säger Lars Tullstedt från Construction Skills Sweden.

Eleverna från gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram tävlar inom följande områden.

Betongarbetare
Träarbetare
Murare
Plattsättare
Golvläggare
Väg- och anläggningsarbetare
Anläggningsförare

Tävlingarna pågår 25- 27 april. Det är gratis för skolor och allmänhet att besöka och prova på de olika yrkena.

På bilden:
Daniel Carlberg, murare, från Sveriges landslag 2016.
Foto: WorldSkills Sweden