Nyheter

SM-final i plåtslageri på fredag

På onsdag den 25 april startar Yrkes-SM på IFU Arena i Uppsala. Evenemanget pågår till den 27 april och förväntas locka tusentals nyfikna ungdomar att titta på när elever inom 40-talet olika yrkesutbildningar tävlar om SM-medaljerna. Landets sex skickligaste unga byggnadsplåtslagare finns på plats för att kämpa om guldet!

Drygt 110 plåtslagerielever deltog i vårens uttagningstävlingar, varav 24 kvalificerades för att skicka sina bidrag till den centrala juryn för bedömning. Av dessa gick sedan sex elever till veckans final och den 27 april vet vi vem som är årets bästa unga byggnadsplåtslagare.

Teknik, känsla och kundkontakt
De tävlande plåtslagarna kommer att testas i material- och teknikkunskap liksom problemlösningsförmåga och känsla för hantverket, men också få visa prov på hur de hanterar kundkontakten. Juryn bedömer slutligen bidragen utifrån måttnoggrannhet, detaljutförande och helhetsintryck.

Finalisterna i ”SM för unga plåtslagare 2018” är:

Lucas Svensson, Bromangymnasiet, Hudiksvall
Robin Persson
, Uppsala Yrkesgymnasium, Uppsala

John Bajer, Nobelgymnasiet, Karlstad
Ludwig Uhrbom, Ebersteinska gymnasiet, Norrköping
Gustav Mattsson, Anders Ljungstedts gymnasium, Linköping
Ludwig Berg, Kungsmadskolan, Växjö, (studerar i Katrineholm)

#Takselfie, visselpipor och andra prova-på-aktiviteter 
Yrkes-SM räknar med att locka tusentals nyfikna skolungdomar till mässan, ett gyllene tillfälle för plåtslagaryrket att visa upp sig. I plåtslagarmontern bjuds det därför på flera prova-på-aktiviteter, med allt från tillverkning av visselpipor i plåt till att faktiskt beträda ett tak i full plåtslagarmundering och givetvis ta en #takselfie!

För den som inte kan ta sig till Uppsala och uppleva tävlingen på plats, kommer löpande uppdateringar ske på facebook.com/bliplatslagare, smup.se och platslagare.nu liksom via #bliplåtslagare och @bliplatslagare på Instagram.

Bli plåtslagare – ett framtidsyrke!
SM för unga plåtslagare är ett återkommande inslag i arbetet med att skapa uppmärksamhet kring ett verkligt framtidsyrke. Det finns ett mycket stort behov av utbildade byggnadsplåtslagare runt om i hela landet. Yrket är fritt och kreativt och kräver god problemlösningsförmåga. Efter några års arbetserfarenhet, avlagt yrkesprov och yrkesbevis har plåtslagaren en snittlön runt 33 600 kr i månaden.

”SM för unga plåtslagare” är en årlig återkommande tävling som organiseras och genomförs av PVF Yrke & Utbildning, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor, på uppdrag av Plåt & Ventföretagen och Byggnads.