Nyheter

Premiär för nya Kristianstad fotbollsarena

Solen strålade och en positiv stämning spred sig över en nästan fullsatt läktare när den nya arenan i Kristianstad invigdes helgen den 14-15 april. FOJAB arkitekter har arbetat med att utforma hela idrottsområdet, där fotbollsarenan är huvudbyggnad i projektet. Till sensommaren 2018 invigs även den nya idrottsplatsen för friidrott och nya tennisbanor.

FOJAB arkitekter fick uppdraget att arbeta med konceptarbetet för hela idrottsområdet. Dagens idrottsområde har utökats med bland annat nya fotbollsplaner, upprustad friidrottsanläggning och nya tennisbanor. Den nya fotbollsarenan, med 1200 läktarplatser, uppfyller kraven för fotboll och amerikansk fotboll på elitnivå.

Projektet är en totalentreprenad med partnering, där uppdragsgivaren Kristianstad Kommun, entreprenören NCC, brukare samt driftorganisation bidrar med sina erfarenheter och är med och utformar projektet.

– Vi är mycket glada över att medverka till denna stora satsning. För 4 år sedan ritade vi första strecket för idrottsområdet och idag är läktaren klar. Konceptskissen stämmer väl överens med resultatet och brukarna är nöjda. Det nya idrottsområdet kommer att bli en fantastisk grönskande oas för idrott och rekreation, säger arkitekt Rebecca Saaby Mehlum som är ansvarig för utformningen.

Fotbollsläktaren har utformats med en tung bas i rå betong i bottenvåningen, med tillhörande lokaler för spelare och funktionärer. Plan två och tre kontrasterar med en lätt karaktär och är avsedda för publiken. Underlaget på den nya arenan är hybridgräs, där naturgräs är förstärkt med konstgräs. Det innebär att naturgräsets spelkänsla kan kombineras med många speltimmar.

Kristianstad Arena stod klar 2010 men idrottsplatsen som helhet var gammal och sliten. Söder om arenan låg ett nergånget industriområde. När man nu rivit och inkluderar även den ytan i planen, bildas en fin koppling till Björket – ett härligt grönområde med löpslingor.

Foto: Felix Gerlach