Nyheter

Nya ID06-kort ger ökad säkerhet och tryggare tjänster

I maj lanserar ID06 AB en ny standard för kort med ny och säkrare teknik, vilket innebär mindre risk för manipulering och därmed säkrare arbetsplatser i byggbranschen. De nya ID06 korten tillåter utveckling av nya innovativa lösningar och är kompatibel med Microsoft teknologi.

– Med den nya kortstandarden blir det mycket svårare att missbruka ID06-regelverket, till exempel kan en person inte ha flera ID06-kort kopplade till samma organisation. Dessutom kan företag uppgradera säkerheten på hela eller utvalda delar av arbetsplatsen såsom kontor, arbetsbodar och andra utrymmen där man förvarar värdefull utrustning, något som efterfrågats av säkerhetsmedvetna ID06-kunder, säger Thor Jonsson, verksamhetsområdeschef, ID06 Kort.

Den nya kortstandarden har en så kallad tillitsnivå som heter LoA2 (Level of Assurance 2), vilket innebär att tillförlitligheten ökar vid hantering av användaridentiteter i ID06-systemet. De nya korten är utan EM-chip, för att minska sårbarheten för bedrägeri. Däremot finns stöd för Mifare-teknik för att befintlig Mifare-utrustning fortsatt ska fungera med de nya ID06-korten.

– Stödet för Mifare kommer att finnas kvar tills kunderna fått en rimlig tid för att övergå till den säkrare tekniken. Vi uppskattar att det kommer att ske 2020. Dock uppmanar vi såväl applikationsleverantörer som kunder, att gå över till den säkrare tekniska plattformen så snart som möjligt, säger Thor Jonsson.

Nexus går i bräschen för nya kortstandarden
Den största ackrediterade leverantören av ID06-kort är Nexus Group. Idag står bolaget för över 70 procent av byggindustrins ID06-kort i Sverige. Nexus producerar kort åt både stora och små byggföretag. För att möta kraven i den nya ID06-standarden har Nexus investerat i både teknikutveckling och ny utrustning. Nexus vd, Lars Pettersson välkomnar den nya kortstandarden.

– Som identitets- och säkerhetsföretag vill vi gå i bräschen för ett säkrare samhälle genom betrodda identiteter. En identitet är inte starkare än dess svagaste länk, d.v.s. hela kedjan – från företags- och personkontroll genom bolagsdeklarationen till en säker utgivning och användning av korten – måste säkerställas, säger Lars Petterson.

Många byggbolag beställer idag sina ID06-kort av identitets- och säkerhetsföretaget Nexus Group. Gävle Ventilationsteknik AB är ett av dem. För tre år sedan fick Pelle Bergs då fem man starka företag, ett uppdrag som innebar att de behövde ID06-kort för att komma in på en byggarbetsplats. Pelle Berg registrerade sitt företag för att skapa ett ID06-konto hos Nexus, och kunde sedan börja beställa ID06-kort i Nexus beställningsportal.

– Jag har varit kund i tre år, ända sedan vi första gången behövde skaffa ID06-kort, och det är jättesmidigt att beställa ID06-kort av Nexus, säger Pelle Berg, arbetsledare på Gävle Ventilationsteknik.

Största moderniseringen av ID06 på 10 år
Även ID06 AB har gjort stora investeringar för att stärka säkerheten, funktionaliteten och den personliga integriteten i ID06-systemet. Den kommande nya standarden för ID06-kort är den största moderniseringen av ID06 sedan lanseringen för drygt tio år sedan.

– Uppgraderingen för fysiska och mobila ID06-kort möjliggör nya och tryggare tjänster, t ex tvåfaktorsautentisering, vilket är ett rejält lyft. De nya tjänsterna underlättar vardagen och gör den säkrare för ID06-anslutna företag och dörren till fusk med ID06-systemet ska stängas och spikas igen, säger Peter Löfgren, VD på ID06.