Nyheter

Nu blir det ännu enklare att bygga i trä

Det är inte alltid helt enkelt att snabbt och direkt på plats räkna ut hur mycket läkt takbyggnationen kräver eller hur mycket fasadpanel som behövs för en ny tillbyggnad. För att underlätta byggande i trä har branschorganisationen Svenskt Trä tagit fram arbetsverktyget Lathunden.

I den nya versionen av Lathunden finns bland annat uppdaterade dimensioneringstabeller, ny information kring industriell ytbehandling och nya profiler inom virkessortimentet.

Lathunden fungerar som instruktivt hjälpmedel för att räkna ut bland annat virkesåtgång, virkeskvaliteter och dimensionering där samtliga dimensioneringstabeller är anpassade efter de senaste dimensioneringsreglerna i Boverkets konstruktionsregler, EKS 10 (BFS 2015:6).

– Syftet med Lathunden är att den ska hålla den goda träbyggnadstekniken levande samt fungera som ett konkret och praktiskt hjälpmedel, säger Johan Fröbel, chef för distribution och teknik på Svenskt Trä.

Den nya uppdaterade versionen av Lathunden innehåller bland annat ytterligare information kring industriell ytbehandling av utvändiga panelbrädor. Här beskrivs de olika ytbehandlingsklasserna och märkningar för Certifierad Målad Panel, CMP. I den nya utgåvan visar Trärådhuset nu exempel på användningsområden för olika träskyddsklasser. Även virkessortimentet har uppdaterats med nya profiler såsom: staketläkt, trall, rillad trall 120, rillad trall 145, falsad enkelfas, hattläkt, lockläkt, allmoge lockläkt, ytterpanelläkt och falsad spårpanel med raka kanter.

Om Lathunden
Lathunden finns som skrift i smidigt A5-format som nu utökas från 76 sidor till 84 sidor i den nya utgåvan. Lathunden finns även som uppskattad gratisapp med 30 000 nedladdningar under år 2017 och 130 000 nedladdningar totalt. Även appen uppdateras nu med samma nya innehåll. Med Lathunden kan användaren snabbt och enkelt ta reda på vilka dimensioner som krävs för altan-, golv- och takbjälkar samt virkesåtgång för bland annat spontat virke, lockpaneler och reglar.

Appen Lathunden är anpassad för iPhone x och Android och laddas ned gratis i Appstore eller Google Play. Sök efter Lathunden.

Lathunden utgåva 6 går att beställa via Svenskt Träs hemsida, svenskttra.se.