Nyheter

Smart takkonstruktion i trä med Kerto LVL

Taket till den nya matsalen på högskolan i Schwäbisch Gmünd i Tyskland är byggd för att smälta in i landskapet men står samtidigt i centrum. Besökare ser ett upphängt tak, som passar perfekt in i omgivningen. Den ovanliga takkonstruktionen har designats av German Liebel/Architekten och byggts med Kerto® LVL Q-skivor och S-balkar från Metsä Wood.

Idén bakom byggnaden var att använda så mycket naturliga resurser som möjligt.

– Det ledde fram till beslutet att bygga taket med trä, säger Steffen Kainzbauer, arkitekt och projektchef på Liebel/Architekten.

Träkonstruktionen utvecklades av ett team med sju experter från olika expertområden. Gruppen designade en gallerformad konstruktion som vilar på stålpelare. Takkonstruktionen blev möjlig tack vare Kerto® LVL Q-skivor och S-balkar.

I det här projektet användes det bärande och formstabila Kerto LVL-materialet för balkar samt för tak- och golvskivor.

– Vi fick en enhetlig design med identiska faner på både balkar och tak. Tack vare LVL-balkarnas lastbärande kapacitet kunde vi använda tunna balkar och använda tak- och golvskivor i LVL för att få lateral stabilitet, säger Mark Lukas från teknikföretaget Dr.-Ing. H. Hottmann.

Både primärbalkarna och sekundärbalkarna i takkonstruktionen är bara 10–12 cm breda och har enbart en liten nedböjning.

Avancerad takkonstruktion med hög precision
Designteamet skapade och implementerade en unik takkonstruktion med Kerto LVL Q-skivor och S-balkar. Slutresultatet övertygar med sin hållbarhet, design och funktion. Byggföretaget Holzbau Moßhammer GmbH gjorde också ett utmärkt jobb som byggde denna stora matsal med stor precision och helt enligt tidplanen. Kerto® LVL har ännu en gång visat sig vara ett snabbt, lätt och grönt konstruktionsmaterial.

Foto: Michael Schnell