Nyheter

Färre bostadsaffärer på avvaktande marknad

Under mars genomfördes osedvanligt få bostadsaffärer. Priserna var vikande för bostadsrätter men något uppåt för villor. Årstakten fortsatte något nedåt för båda bostadsformerna. Detta visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

– Försäljningarna i mars innebar stillastående eller något nedåtgående priser. Samtliga områden utom Stor-Malmö har en negativ utveckling de senaste 12 månaderna. Och som tidigare är årsutvecklingen mest negativ i Stockholmsområdet med -9% i såväl länet som i innerstaden, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Villor
– Generellt sett har villor motstått nedgångsperioden mycket bättre än bostadsrätter. Senaste månaden noterar vi ökande priser i Malmö och stillastående i Stockholm och Göteborg. Årsutvecklingen för villor påminner om bostadsrätterna. Även här är årsutvecklingen negativ för Stockholm med -6% och Göteborg med -1% medan Malmös villapriser ökat med +4%, säger Per-Arne Sandegren.

Marknaden
– De senaste månaderna har vi sett en dämpning av prisnedgångarna och för närvarande ser det ut som vi hamnat på en platå, i synnerhet i Stockholmsområdet. Fortsättningen av våren får visa om det är temporärt eller inte. Under mars såldes nästan 20% färre bostäder än samma månad 2017, och det gäller både villor och bostadsrätter. Samtidigt hade vi rekordmånga försäljningar i januari och februari vilket tyder på att många genomförde sina flyttplaner innan det nya amorteringskravet trädde i kraft, avslutar Per-Arne Sandegren.